Nagyvilág

Négy lövöldözés is volt Moszkvában

Két nap alatt négy lövöldözés történt az orosz fővárosban, valamennyit gumilövedékkel töltött fegyverből adták le. A négy lövöldözésből egy halállal végződött, a három másik esetben kórházba szállították a sérülteket.

A mentőket és a rendőröket egy közeli éjszakai klub őrsége hívta ki a magántaxi meglőtt utasához. A sérült a kórházba szállítás előtt elmondta, hogy egy magánautóba ült be, de az út végén soknak találta a követelt összeget. A feketén taxizó sofőr két lövést adott le rá, majd kilökte a kocsiból.

Moszkvában a taxira vadászóknak gyakran állnak meg magánautók: sokat egyszerű polgárok vezetnek, akik például munka után hazafelé tartva egy kis mellékes keresetben reménykednek, de sok ezer illegális bevándorló taxizik “feketén”, gyakran életveszélyes állapotban lévő kocsikkal. Ám az orosz fővárosban nem csak a “fekete”, hanem a hivatásos taxisoknál is helyes előre kialkudni a viteldíjat.

Alig egy órával korábban két magánautós konfliktusa végződött lövöldözéssel: egy Audi és egy Volkswagen nem fért el az úton, s a két kocsi vezetője heves szópárbajba keveredett, majd az Audi vezetője gumilövedékkel töltött fegyveréből rálőtt a másik autósra. A sérültet szintén kórházba kellett vinni, a tettes elmenekült. Ugyancsak szombat este egy vendéglőben tört ki vita, s az egyik résztvevő gumilövedékes fegyverével lövöldözni kezdett ellenfeleire, akik közül többeket kórházba kellett szállítani.

Vasárnap kora reggel egy vásárló és egy bolt biztonsági őre között tört ki vita: az őr kivezette a vásárlót az utcára, ahol az utóbbi gumilövedékkel rálőtt. Az őr a helyszínen belehalt sérülésébe. A férfit hamar elfogták, de ellenállást tanúsított és a rendőrökre is több lövést adott le.

Alekszandr Konovalov igazságügyi miniszter épp a napokban emelt szót azért, hogy a gumilövedékekkel működő fegyvereket tiltsák be Oroszországban. Jelenleg ugyanis bizonyos adminisztratív követelmények teljesítése után akárki vásárolhat ilyen fegyvert szinte minden sarkon. Konovalov általában a fegyverviselés ellen lépett fel, s abból az alkalomból nyilatkozott a Ren TV kereskedelmi adónak, hogy a csatorna egyik munkatársát meglőtték egy kávéházban.

A nagyon kaotikus közlekedésű, állandóan bedugult Moszkvában főleg a közlekedési viszályokban szaporodtak el az utóbbi időben a lövöldözések. A legnagyobb feltűnést keltő esetben tavaly egy téli éjszakán egy szolgálaton kívül lévő rendőr autóját karcolta meg gépével egy hókotró vezetője: az autós belelőtt a hómunkásba, majd otthagyta. Az illető egyébként nem nagyon súlyos sebéből elvérzett, mire reggel rátaláltak. A tettes később feladta magát és már el is ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik