Nagyvilág

A papi pedofília áldozatai tüntettek Rómában

A papi pedofília több tucat áldozata tüntetett a Vatikán közelében: az olaszok mellett amerikaiak, ausztrálok, belgák, hollandok és britek vettek részt a megmozduláson.

A tüntetők “szégyellje magát” kiáltással fogadták a Vatikán szóvivőjét, Federico Lombardi atyát, aki szóba akart elegyedni velük. A tüntetők eredetileg fáklyákkal akartak az Angyalvártól a Szent Péter térig vonulni, de az olasz rendőrség lezárta azt a sugárutat, amely a Vatikánhoz vezetett volna. Így aztán a tüntetés végül békésen feloszlott.

“Nem a hit, vagy a vallás elleni támadásról van szó, ez viselkedés és etika kérdése” – mondta az Antonio Provolo Intézet Áldozatainak Szövetsége nevű szervezet szóvivője. A veronai katolikus intézet egyes dolgozóit (papokat és civil alkalmazottakat) azzal vádolják, hogy 67 süketnéma gyereket erőszakoltak meg az ötvenes évektől egészen 1984-ig.

A tüntetés előtt a résztvevők elmondták saját tapasztalataikat.

A szervezők eredetileg 13 országból több száz embert vártak a megmozdulásra. Az Angyalvárnál azonban végül csak mintegy hatvanan fogadták hangos kiabálással a pápai szóvivőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik