Nagyvilág

“Meleg-rekord” az Obama-kormányzatban

Hivatali ciklusának első felében az amerikai államfő eddig már több homoszexualitását nyíltan vállaló személyt nevezett ki, mint bármely más amerikai elnök az ország történelmében.

Az Egyesült Államok első fekete elnökeként Barack Obama igyekszik sokszínűvé varázsolni a kormányzat szolgálatában álló köztisztviselők táborát, például azzal, hogy egyre több meleget ültet fontos pozíciókba.

Ez a tendencia is azt mutatja, hogy kezd megvalósulni az a régóta áhított amerikai eszmény, melynek alapja: nem az számít, ki vagy, hanem, hogy miként végzed a munkád. Ezzel a mottóval az amerikai társadalom jelentős része is egyetért. Egy felmérés szerint a lakosság 70 százaléka ellenzi a hadsereg tagjainak verbuválására vonatkozó, még érvényben lévő gyakorlatot, azaz azt, hogy a homoszexuálisok csak akkor szolgálhatnak katonaként, ha nem vallják meg nemi irányultságukat. Bár ezt a törvényt a minap egy szövetségi bíró döntése nyomán, miszerint a jogszabály alkotmányellenes, felfüggesztették, ez még nem jelent biztosítékot a diszkrimináció tényleges megszűnésére.

Obama már több ízben ígéretet tett arra, hogy elnöki ciklusának végéig eltörölteti az általa is igazságtalannak tartott törvényt, a melegjogi aktivisták azonban kifogásolják ezen lépés megtételének halogatását. Másrészt viszont elégedettséggel tölti el őket, hogy az afroamerikai elnök már mintegy 150 homoszexuálist nevezett ki különböző fontos pozíciókba – többek között diplomáciai képviselet élére, bizottsági tagnak, állami ügynökség vezetőjének vagy épp a Fehér Ház munkatársának -, és ezen a téren már most túltesz Bill Clintonon, aki két elnöki mandátuma alatt összesen 140 köztudottan homoszexuális közszolgát helyezett különböző posztokra. Annak idején még heves vitákat vont maga után egy-egy meleg mivoltát nyíltan vállaló személy kinevezése. 1993-ban például óriási vihart kavart az, hogy Clinton a lakásügyi és városfejlesztési minisztérium helyettes vezetőjének az azonos neműek iránti vonzalmát bevalló Roberta Achtenberget választotta, aki a melegek közül elsőként töltött be ilyen magas pozíciót. Bár Achtenberget egy republikánus szenátor egyenesen “harcos szélsőségesnek” nevezte, kinevezését végül jóváhagyták, és ezzel, mondhatni, egy új korszak vette kezdetét a meleg társadalomban. Az idők változását jelzi, hogy a mostani kinevezettek között már alig-alig volt, aki mássága miatt vitát keltett volna.

A Human Rights Campaign nevű, a homoszexuálisok jogait védő csoport bízik benne, hogy Obama előbb-utóbb képviseltjeik közül választ majd maga mellé minisztert, tovább erősítve ezáltal társadalmi elfogadottságukat. Erre a lépésre ugyan még nem került sor, az azonban mindenképp említésre méltó, hogy a közel 2 millió szövetségi dolgozót felügyelő személyzeti hivatal élére az amerikai elnök a másságát nyíltan vállaló John Berry-t állította. A jelenleg komoly befolyással bíró, Obama által kinevezett meleg alkalmazottak sorát még bőven lehet folytatni: nyíltan beszél homoszexualitásáról például a Fehér Ház környezetminőségi ügyekkel foglalkozó tanácsának elnöke és az Export-Import Bank vezetője is.

Shin Inouye, a Fehér Ház egyik szóvivője megerősítette, hogy soha nem volt még ennyi homoszexuális az amerikai közélet posztjain, és kiemelte: “Obama büszke arra, hogy kinevezéseivel is tükrözi az amerikai társadalom sokszínűségét.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik