Nagyvilág

Peking túszul ejtette a másként gondolkodókat

Több tucat másként gondolkodót tartanak házi őrizetben Kínában, akik a Nobel-békedíjas Liu-Hsziaopo kiszabadítását szeretnék elérni – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A kínai Kommunista Párt rendőrcsapatokat küldött a Liu-val szimpatizáló személyek otthonaihoz, hogy szabad mozgásukban korlátozza őket – jelentette pénteki elektronikus üzenetében a Human Right in China emberi jogi szervezet.

A fogvatartottak között található Liu Xia, a Nobel-békedíjas Liu felesége is, akit tavaly 11 év szabadságvesztésre ítéltek az egypártrendszer kemény kritizálása, és a demokratikus átalakulás szorgalmazása miatt. Liu Xia elmondta: a férje reméli, hogy át tudja venni a nevében a Nobel-békedíjat december 10-én Oslóban ám a kormány vehemens reakcióinak tükrében ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek.

Liu Hsziaopo demokráciapárti aktivistát tavaly decemberben tizenegy év börtönre ítélték Kínában “államellenes felforgatás” vádjával. Kína élesen ellenezte a Bizottság idei döntését, amely a Kínai Kommunista Pártról éles hangú kritikát megfogalmazó Liu-nak adta a Nobel-békedíjat.

AJÁNLOTT LINK:

A Nobel-békedíjas kínai szabadságát követelik (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik