Külföld

Orbán: izgalmasabb lesz a magyar EU-elnökség a vártnál

admin
admin

2010. 10. 29. 18:14

Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követő pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a következő félév rendkívül fontossá nőtte ki magát, így a magyar elnökséget kiemelt figyelem is övezi majd. Miközben eddig egyszerű bürokratikus felkészülésben kellett gondolkodni, most „világossá vált, hogy kellő nyitottsággal és intellektuális felkészültséggel … a legfontosabb kérdésekben eredményeket kell elérni” – fogalmazott. Több témában ugyanis “egymástól széttartó álláspontokat felszínre hozó kérdések” várhatók.

Leszögezte azt is, hogy tovább kívánja vinni az eredetileg elhatározott magyar prioritások – köztük például a Duna-stratégia, a vízgazdálkodás, a kulturális sokféleség – képviseletét is. Mint mondta, már most biztosra lehet venni, hogy lesznek a magyar elnökségnek jól látható sikerei, például a közép-európai termőföld-moratóriumra vonatkozó kérdéskör és talán tető alá kerül a horvát csatlakozási szerződés.

Előrelépéseket remél Orbán Viktor a keleti partnerség intézmények terén is, egyebek között a májusi budapesti csúcstalálkozón. Olyan terveket szeretne felállítani, amelyek az eddigi rendszert némileg átalakítják, országspecifikussá teszik. Az érintett hat országnak (Azerbajdzsán, Örményország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia) ugyanis nem ugyanarra van szüksége – vélte.

Megismételte, hogy jól együtt kell működni a jelenlegi belga és a magyart követő lengyel elnökséggel is.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a magyar elnökség kezdete előtt látogatást tesz mind a 26 többi tagállam vezetőjénél, a keleti partnerországok vezetőinél, tárgyal az európai parlamenti frakcióvezetőkkel, illetve „minden szereplővel, aki a magyar elnökség alatt valamilyen ügyben befolyással, súllyal bír”. Mint mondta, e folyamat keretében most találkozott például a luxemburgi miniszterelnökkel és a liberális frakció vezetőjével.

Januárban, az elnökség átvétele után ugyancsak egyeztet valamennyi tagország kormányával – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.