Nagyvilág

Tüntetéshullám söpör végig Franciaországon

A francia szakszervezetek ismét országos tiltakozónapot tartanak csütörtökön a nyugdíjreform ellen, szeptember óta már a hetedik alkalommal. Ezúttal 269 városban kezdődtek utcai tüntetések.

A sztrájkok azonban egyre inkább kifulladóban vannak, miután a nyugdíjkorhatár 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvényt a parlament szerdán végleg elfogadta.

“Szó sincs vereségről” – hangsúlyozta Francois Chéreque, az egyik legjelentősebb szakszervezeti tömörülés, a CFDT vezetője. A Le Parisien című fővárosi napilapban közzétett felmérés szerint a franciáknak 65 százaléka támogatja a tiltakozás folytatását.

Az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény kihirdetésével. A szakszervezetek addig is folytatni akarják a nyomásgyakorlást abban a reményben, hogy Nicolas Sarkozy nem írja alá, vagy pedig visszavonatja a kormánnyal a törvényt. Ennek kormányzati források szerint nincs sok esélye, hiszen az elnök mandátuma legfőbb célkitűzésének tartja a nyugdíjreformot.

Az olajfinomítók felében újraindult már a termelés, de a benzinkutak ötödében továbbra sem kapható benzin. A vonatoknak átlagosan nyolcvan százaléka közlekedik, a legnagyobb francia repülőtéren, a párizsi Charles de Gaulle termináljain a járatok harminc százalékát, az Orly-n pedig felét törölték. A közszolgálati médiumok még szüneteltetik adásaik egy részét, a párizsi tömegközlekedésben viszont nem érezhető a munkabeszüntetések hatása.

A tiltakozási hullám igazi fokmérője az utcai tüntetéseken való részvétel lesz: az elmúlt tiltakozónapokon a szakszervezetek szerint 1 millióan, a szervezők szerint több mint 3 millióan vonultak utcára. A szakszervezeti vezetők nem ismerték el a megmozdulás kifáradását, de jelezték: ezúttal nem kívánnak részvételi rekordot dönteni. Az érezhetően kisebb mozgósítást az őszi iskolai szünetnek és a sztrájkolók fáradtságának tudták be.

Bár a kormánytagok üdvözölték a reform parlamenti szentesítését, a szakszervezetekkel hetek óta tartó csatározás miatt visszafogottan nyilatkoztak, s inkább azt hangsúlyozták, hogy mostantól nincs értelme folytatni a tiltakozást. Christine Lagarde gazdasági miniszter azt kérte a szakszervezetektől, hogy “inkább előre nézzenek”, s annak érdekében, hogy emelt fővel fejezhessék be a konfliktust, a fiatalok és az idős korúak munkahelyteremtéséről kezdeményezett tárgyalásokat. Erre azonban még nem kapott választ, s szakszervezetek november 6-ra újabb tiltakozónapot hirdettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik