Nagyvilág

Maradt a horvát kormány

A horvát parlament elutasította a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt: a kezdeményezést csak 61-en szavazták meg a 153 fős testületben.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Horvát Szociáldemokrata Párt (HSD) a múlt héten terjesztette be az indítványt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette konzervatív kormánykoalíciót tartva felelősnek az országot sújtó gazdasági problémák és az állami vállalatoknál kirobbant korrupciós botrányok miatt. A 15 órán át tartó parlamenti vitában a HSD vezetője, Zoran Milanovic a mostani kormányt “szégyennek” mondta Horvátország számára, s azt állította: a kabinet elvesztette hitelességét. Jadranka Kosor kormányfő viszont leszögezte: elszánta magát, hogy végigvigye reformjait, ideértve a gazdasági fellendülést és az Európai Unióhoz való csatlakozást célzó lépéseket.

A kormányzat szűk többséggel (82 mandátummal) rendelkezik a horvát parlamentben, s végül 79 támogató szavazatot kapott. Elemzők eleve nem tartották valószínűnek a bizalmatlansági indítvány sikerét, de úgy vélték: a HSD ezzel nyomás alá helyezheti a kormánykoalíció kisebb pártjait az általános választások előtt egy évvel. Közvélemény-kutatások szerint jelenleg a HSD kis mértékben ugyan, de népszerűbb a HDZ-nél. A HSD mindössze szűk négy évig, 2000 és 2003 között vezette az országot azóta, hogy Horvátország 1991-ben elnyerte függetlenségét.

Jadranka Kosor tavaly nyár óta irányítja a kormányt. A horvát gazdaság az idén is, immár második éve zsugorodik. Kosor hatalomra kerülése után korrupcióellenes hadjáratot indított, amelynek során egy tucat állami vállalat vezetője ellen kezdődött vizsgálat, de az esetek többségében a vádemelések még nem történtek meg. Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes a legmagasabb rangú politikus, akit börtönbüntetésre ítéltek Horvátországban. Őt két hete ítélték 15 hónap börtönre állami és hivatali pénzekkel való visszaélés miatt. Kedden hamis számlázás miatt további egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A horvát vezetés reményei szerint 2011 közepére befejeződhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások, ám ennek egyik feltétele a széles körben elterjedt korrupció elleni könyörtelen harc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik