Nagyvilág

Maradhat a román kormány

Hivatalában marad a román kormány, mivel az ellenzék nem tudott elég szavazatot összegyűjteni a bizalmatlansági indítvány elfogadtatásához a parlamentben.

A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte a Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány ellen. A kormány megbuktatásához 236 támogató voksra lett volna szükség, de csak 219 honatya voksolt az indítvány mellett. A kormánypártiak jelen voltak a vitán, de nem szavaztak.

A parlamenti vitában Emil Boc miniszterelnök elmondta, hogy az ellenzék által javasolt alternatív megoldások csak mélyítenék a romániai gazdasági válságot. Mint mondta, a parlamentnek arról kell döntenie, hogy tovább halad-e Románia a reformok útján, vagy engednek a populizmus csábításának, és elszakasztják azt a lehetőségét, hogy az ország mielőbb kilábaljon a recesszióból. Boc hangsúlyozta, hogy nem folytatódhat az előző évek gyakorlata, amikor az ország többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt.
Victor Ponta, a PSD elnöke és Crin Antonescu, a PNL vezére egyaránt bírálta a kormányt. Azt rótták fel a kabinetnek, hogy a takarékossági intézkedéseken kívül nem rendelkeznek olyan akciótervvel, amelynek segítségével Románia kikerülhet a válságból. Azzal vádolták a kormányt, hogy “éhhalálra” ítéli az embereket. A kormánypártok, akárcsak az őket támogató függetlenek és a (nem magyar) nemzeti kisebbségeket képviselő honatyák a szavazás előtt bejelentették, hogy nem fognak szavazni, ezzel tiltakozva az ellenzék “populista” javaslatai ellen.

A bizalmi szavazással egy időben szakszervezeti tüntetés zajlott Bukarestben. A tiltakozó megmozduláson 30 ezer ember vett részt, kevesebben, mint amennyire a szakszervezetek számítottak. A tüntetők a kormány épületétől a parlamenthez vonultak, ahol megvárták a bizalmi szavazás eredményét. Többször megpróbálták áttörni a rendfenntartó erők által felállított kordont, az így kialakult dulakodásban többen is megsérültek. Összesen 26 ember szorult ápolásra, akiknek egy része rosszullét miatt ájult el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik