Nagyvilág

Gyerekeket is öltek a katonák Afganisztánban

Különösen három egység katonái gyanúsíthatók az Afganisztánban állomásozó brit kontingensből azzal, hogy polgári lakosok ellen követtek el támadásokat - jelentette szerdán hivatalos dokumentumokra hivatkozva a The Guardian című brit napilap.

A lap számára huszonegy olyan eset anyagát tették hozzáférhetővé, amikor az afganisztáni nemzetközi erők brit katonái megtámadtak polgári lakosokat. Ezekről a titkolt esetekről már a Wikileaks oknyomozó honlap is beszámolt, azonban a The Guardian azt is megállapította, hogy a 21 eset kétharmada valószínűleg három egység katonáihoz köthető.

A lap szerint, a Cold Stream Guards nevű lövészegység négy kabuli polgári lakos halálát okozta négy hét leforgása alatt. A Királyi Tengerészgyalogság kommandói hat hónap alatt összesen nyolc akcióban megöltek vagy megsebesítettek több embert, a Rifles lövészegység pedig három tavalyi incidensben érintett.

A dokumentumok szerint az áldozatok között voltak gyerekek és egy szellemileg sérült férfi is, de további részletek a lap szerint nem derülnek ki azokból az anyagokból, amelyeket a Wikileaks nyilvánosságra hozott.

A londoni védelmi minisztérium szóvivője az említett esetekkel kapcsolatban kijelentette: “Nagyon sajnálunk minden polgári áldozatot. A NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) missziójának egyik sarokköve a polgári lakosság védelme, és minden brit katona tisztában van a szigorú bevetési szabályzattal. A legtöbb esetben az iszlamista lázadók okozzák az afganisztáni polgári lakosok halálát” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik