Nagyvilág

Börtön járt a cigánykérdés “megoldásáról” írt könyvért

Tizennégy hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek kedden egy cseh férfit, aki a cigánykérdés "végleges megoldásáról" írt és adott ki könyvet.

Jirí Gaudin A cigánykérdés végleges megoldása című könyve tavaly áprilisban jelent meg, s egyebek között azt a gondolatot próbálja népszerűsíteni, hogy a romákat ki kellene költöztetni Indiába, “őshazájukba”, s ezzel Csehországban véglegesen megoldódna a cigányprobléma.

A dél-csehországi Píseki járás bírósága azonban más véleményen volt, s a szerzőt feltételes börtönbüntetésre ítélte. A bíróság szerint a kiadvány gyűlöletet szít más népcsoport ellen, korlátozná annak jogait és szabadságát, ami alkotmányellenes.

Gaudin védője azt állította, hogy komoly tudományos munkáról van szó, amely szerinte senkit sem sérthet. Maga Gaudin úgy nyilatkozott, hogy munkáját “akadémikusok” is segítették, de kérték, hogy nevüket a publikációban ne tüntesse fel, nehogy emiatt esetleg gondjaik legyenek.

A szerző korábban aktív, országos szintű vezető tagja volt a 2002-ben alakult parlamenten kívüli szélsőjobboldali Nemzeti Pártnak, amely folyamatosan ellenezte Csehország tagságát az Európai Unióban, s harcolt a bevándorlók ellen. A Nemzeti Párt tavaly ősszel szétesett és megszűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik