Nagyvilág

Több száz millióba kerül Párizsnak a sztrájk

Akár a napi 400 millió eurót is elérheti a sztrájkok okozta kár Franciaország gazdaságában - jelentette ki hétfőn a francia pénzügyminiszter.

Christine Lagarde egy rádióinterjúban elmondta, bár nehéz a károkat számszerűsíteni, előzetes becslések szerint körülbelül ekkorára tehető az összeg, az ország nemzetközi megítélésnek romlásáról nem is beszélve.

Franciaországban az elmúlt napokban milliók vonultak utcára tiltakozván a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.

Az utcai összecsapásoktól sem mentes demonstrációk miatt továbbra sem üzemel Franciaország tizenkét kőolajfinomítója, tartályhajók tucatjai várnak kirakodásra francia kikötőkben. Hatalmasra nőtt szeméthegyek várnak elszállításra Marseille-ben és környékén, akadozik a közlekedés, szórványosan zárva tartanak a közhivatalok, iskolák, posták.

A tervezett nyugdíjreform egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezenkívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd vagy 41 és fél év munkaviszony után.

AJÁNLOTT LINK:

Franciaország: elszabadoltak az indulatok (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik