Nagyvilág

Orbán Viktor Moldovában tárgyal

Magyarország integrációs tapasztalatainak átadása, a moldovai-uniós szabadkereskedelmi övezet létrehozása és a kétoldalú gazdasági kapcsolatok képezik a találkozó napirendjét.

Moldova nem csak kér az Európai Uniótól, hanem hozzá is akar járulni annak értékeihez, amennyiben Európában nagyra tartják ennek az országnak a többnyelvűségét, az ottani decentralizációt, valamint az autonómia értékének elfogadását – mondta Chisinauban Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök moldovai kollégájával, Vlad Filattal tartott megbeszélése után újságíróknak kifejtette: Moldova számára kedvező, hogy az EU elnöke jövőre két olyan ország lesz – Magyarország és Lengyelország -, amely ugyancsak a kommunizmus örökségét kapta, s e sorsközösség miatt jól értik Moldova problémáit, kötelességüknek érzik, hogy segítsék európai integrációját.

A miniszterelnök délben érkezett a Moldovai Köztársaság fővárosába, ahol tárgyal Vladimir Filat kormányfővel és Mihai Ghimpu parlamenti elnökkel (az ország ideiglenes államfőjével). A megbeszélések középpontjában az EU keleti partnerségi programja áll majd.

AJÁNLOTT LINK:

Moldova nyugatra tart (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik