Nagyvilág

Az iraki legfelsőbb bíróság “visszaküldi dolgozni” a parlamentet

Az iraki szövetségi (legfelsőbb) bíróság arra utasította a parlamentet, hogy térjen vissza a munkájához, s válassza meg elnökét és tisztségviselőit a hét hónapos szünet után.

Iraki civil szervezetek augusztusban fordultak a bírósághoz, hogy vessen véget a politikai válságnak. A testület vasárnapi döntésében alkotmányellenesnek minősítette a hosszú késedelmet. Fuád Maszúm, a törvényhozás ügyvezető elnöke ezután közölte újságírókkal, hogy várhatóan a jövő hét végén összeülnek a képviselők.

A parlament 325 tagja csupán egyszer, júniusban ülésezett rövid ideig a március 7-i választások óta, amelyeken egyik párt sem kapott a kormányzáshoz elegendő többséget. A júniusi (alig 20 perces) ülés végén a törvényhozók megegyeztek, hogy a parlamenti ülésszakot nem zárják le, csak épp nem járnak be – e megoldással lehetővé téve, hogy a politikusok folytathassák kormányalakítási tárgyalásaikat az alkotmányos határidőkön túl is.

A hosszú ideje folyó tárgyalások után az eddigi miniszterelnök, Núri al-Máliki koalíciója, a Jogállami Szövetség – bár 89 mandátumával csak második lett a 91 helyhez jutó, Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk mögött – már egyre közelebb jár ahhoz, hogy elegendő szövetségest állítson maga mellé a parlamenti többség biztosításához. Elemzők és egyes törvényhozók szerint mindamellett a döntés még legalább egy hónapnyira van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik