Nagyvilág

Schmitt Pál a határon túliakról

A magyarságnak a kisebbségben, az anyaország határain túl is joga van a saját életéhez, joga van a nyelvéhez, hagyományaihoz, kultúrájához - mondta Schmitt Pál.

A köztársasági elnök mindezt azelőtt mondta, hogy gratulált a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozatát elnyerő kitüntetetteknek. Az államfő a Sándor-palotában tartott ünnepségen kiemelte: a Kisebbségekért Díj régi célja, hogy elismerje azoknak az embernek a munkáját, akik a kisebbségi sorsban felvállalják egy-egy közösség összefogását, szervezik a magyarok életét, ápolják lelküket.

Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy az egy nemzethez tartozás alapja nyilvánvaló: közös nyelv, kultúra, történelem és sok közös hagyomány. Ám az erős azonosságtudathoz, az asszimilálódás elleni küzdelemhez ezeket az értékeket egyedi léthelyzetekben kell kapaszkodóként megélni – mondta.

A díjat Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikai helyettes államtitkár adta át Mácza Mihálynak, Sari Józsefnek, Kalapis Sztojánnek és a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetsége elnökének, Rákóczi Annának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik