Külföld

Már a szkafandert is hamisítják

admin
admin

2010. 10. 23. 18:31

A hamisítók utolérték a világűrt is: az orosz interneten megjelent egy honlap, amelynek címe egyetlen betűben tér el a Roszkoszmosz orosz űrkutatási ügynökségétől, grafikája megtévesztő módon hasonlít a Roszkoszmoszéra, és egyebek között orosz szkafandereket kínál eladásra.

Az „iker honlap” létére maga az orosz űrügynökség hívta fel a figyelmet. A roskosmoc.ru – első pillantásra – igen hivatalosnak és fontosnak tűnik, kezdve attól, hogy mindjárt az elején látható, hány világvárosban van képviselete a cégnek, és még a Roszkoszmosz hírei is olvashatók, természetesen az ügynökség hozzájárulása nélkül.

A felkínált hamisítványok között kiemelt helyen szerepel a Szokol szkafander, ennek ára 200-250 ezer „feltételes egyenérték”. Az utóbbiról nem tudni, dollár vagy euró, és általában annak a jelzésére használják, hogy valutában kell fizetni, Oroszországban ugyanis tilos valutában megadni az árakat.

Az űrsétáknál használt Orlan űrruhák egyenesen 350-450 ezer „feltételes egyenértékbe” kerülnek. A szkafanderek igen keresettek a világ ipari kémeinek köreiben, hiszen az orosz űrtechnológia eredményeit egyesítik magukban. Mint a honlapról kiderül, az értékes holmit megrendelés esetén készítik el.

A Koszmosz – Zemlja (Space – Earth, Világűr – Föld) elnevezésű cég, amely a honlap tulajdonosa, ezen felül reklámok elhelyezését kínálja a bajkonuri űrrepülőtéren, és kész látogatást szervezni a Moszkva melletti Csillagvárosba.

Az egész honlap azonban a jelek szerint mindössze a cég fő tevékenységét hivatott előmozdítani: akik óhajtják, csillagot nevezhetnek el szeretteikről vagy akár saját magukról. A választék hatalmas: több mint hatmillió égitest közül lehet választani, nagyság szerint: az első négy méret csak VIP személyeknek kapható, de az ötödik már csak 1,17 millió forintnyi összegbe kerül, a 15. helyen álló égitesteknek pedig már 5000 forintért is lehet nevet adni. Mindehhez külön választani lehet az elnevezést tanúsító oklevelekből mintegy 600 forintos ártól egészen 300 ezer forintig: az utóbbiban már aranyozott plakett rögzíti az elnevezést.

Az egyetlen szépséghiba, hogy a felkínált lehetőségnek semmi köze a valóságos égitest-katalógusokhoz, alighanem ezért szükséges a hivatalos látszat megteremtése a Roszkoszmosz honlapjának „ikrével”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.