Nagyvilág

Magyar reklámért büntetnek Szlovákiában

admin
admin

2010. 10. 23. 08:15

A szlovákiai államnyelvtörvény megsértése miatt pénzbüntetést kapott a révkomáromi városi televízió.

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint az államnyelvről szóló törvényre hivatkozva pénzbírsággal sújtotta a Com-média Kft.-t a Szlovák Televízió és Rádió Tanácsa azért, mert az általa működtetett révkomáromi városi televízió kizárólag magyar nyelven sugárzott két hirdetést. A társaságnak 136 eurójába fog kerülni a két reklám.

“Mi a megrendelő igényei szerint sugározzuk a reklámokat, a kifogásolt esetekben pedig csupán magyar nyelvű megjelenést kértek” – mondta Pék Zoltán, a Com-média ügyvezető igazgatója. Ő úgy véli, hogy a tanács tagjainak lehetőségük lett volna elengedni a
büntetést, de azt is megtehették volna, hogy a kiszabott 136 eurónál
sokkal magasabb összeget állapítanak meg. “A tanács köztes megoldást
választott, amiben szerintem szerepet játszhatott a nyelvtörvény
tervezett módosítása is” – tette hozzá.

A tévétanács mostani döntésével egy április óta húzódó ügy végére tett pontot. Akkor kérette be ugyanis a városi tévé egyik adását ellenőrzésre, és akkor emelt kifogást a reklámok miatt.

“A közszolgálatiság elve soha nem sérült a városi televízióban, az egyórás műsorunk első félórája szlovák nyelvű, a második magyar. Ugyanazt a blokkot közvetítjük mindkét részben, tolmácsolva az ellenkező nyelven rögzített riportokat – mondta ennek kapcsán ifj. Batta György, a városi televízió szerkesztője.
“A reklámok esetében viszont többször előfordul, hogy csak szlovák nyelven hangzanak el, mert azt kéri a hirdető” – jegyezte meg.

A tévétanács figyelmeztetése óta kizárólag magyar hirdetés már nem kerül adásba. Többször előfordult viszont, hogy a magyar hirdető inkább elállt reklámozási szándékától, mert nem volt hajlandó kifizetni a fordítással járó pluszköltséget.
Az államnyelvtörvény módosítását a héten fogadta el első olvasatban a szlovák parlament.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.