Nagyvilág

Magyar reklámért büntetnek Szlovákiában

A szlovákiai államnyelvtörvény megsértése miatt pénzbüntetést kapott a révkomáromi városi televízió.

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint az államnyelvről szóló törvényre hivatkozva pénzbírsággal sújtotta a Com-média Kft.-t a Szlovák Televízió és Rádió Tanácsa azért, mert az általa működtetett révkomáromi városi televízió kizárólag magyar nyelven sugárzott két hirdetést. A társaságnak 136 eurójába fog kerülni a két reklám.

“Mi a megrendelő igényei szerint sugározzuk a reklámokat, a kifogásolt esetekben pedig csupán magyar nyelvű megjelenést kértek” – mondta Pék Zoltán, a Com-média ügyvezető igazgatója. Ő úgy véli, hogy a tanács tagjainak lehetőségük lett volna elengedni a
büntetést, de azt is megtehették volna, hogy a kiszabott 136 eurónál
sokkal magasabb összeget állapítanak meg. “A tanács köztes megoldást
választott, amiben szerintem szerepet játszhatott a nyelvtörvény
tervezett módosítása is” – tette hozzá.

A tévétanács mostani döntésével egy április óta húzódó ügy végére tett pontot. Akkor kérette be ugyanis a városi tévé egyik adását ellenőrzésre, és akkor emelt kifogást a reklámok miatt.

“A közszolgálatiság elve soha nem sérült a városi televízióban, az egyórás műsorunk első félórája szlovák nyelvű, a második magyar. Ugyanazt a blokkot közvetítjük mindkét részben, tolmácsolva az ellenkező nyelven rögzített riportokat – mondta ennek kapcsán ifj. Batta György, a városi televízió szerkesztője.
“A reklámok esetében viszont többször előfordul, hogy csak szlovák nyelven hangzanak el, mert azt kéri a hirdető” – jegyezte meg.

A tévétanács figyelmeztetése óta kizárólag magyar hirdetés már nem kerül adásba. Többször előfordult viszont, hogy a magyar hirdető inkább elállt reklámozási szándékától, mert nem volt hajlandó kifizetni a fordítással járó pluszköltséget.
Az államnyelvtörvény módosítását a héten fogadta el első olvasatban a szlovák parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik