Külföld

Vietnamban is félnek a vörösiszaptól

admin
admin

2010. 10. 22. 17:55

Tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek egy alumínium-és timföldgyár építése ellen Vietnamban, félve attól, hogy ott is megismétlődhet a magyarországi vörösiszap-katasztrófa. A petíciót eddig 1700 ember írta alá, köztük jeles értelmiségiek, az államfő volt helyettese és más egykori állami tisztségviselők, illetve a vietnami függetlenségi háború hőse, a ma már 99 éves Vo Nguyen Giap tábornok is - mondta el pénteken a kormány volt gazdasági tanácsadója, Le Dang Doanh, aki maga is az elsők között csatlakozott a tiltakozókhoz.

A kérdéses alumíniumgyárat az ország közepének hegyvidéki területein kezdték el építeni, és a tiltakozók már tavaly is megpróbálkoztak a munkálatok leállíttatásával, sikertelenül. A tiltakozó felhívás szerint a magyarországi katasztrófa komoly figyelmeztetés arra, milyen veszélyes melléktermékek keletkeznek az alumínium gyártásakor. Épp ezért az aláírók a „kiküszöbölhetetlen kockázat” miatt arra kérik a hatóságokat, állítsák le az üzem építését, illetve szüntessék be egy másik gyár létrehozásáról a külföldi partnerekkel folyó tárgyalásokat.

Le Dang Doanh szerint a petíciót már a Vietnamban kormányzó Kommunista Párt és a szerda óta ülésező nemzetgyűlés több magas rangú vezetőjének elküldték. A tavaly óta tartó tiltakozó megmozdulás meglehetősen szokatlan a diktatórikus, egypárt-rendszerű Vietnamban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.