Nagyvilág

Újabb rohamra készülnek Franciaországban

A francia szenátus órákon belül megszavazza a nyugdíjreformot - jelentette ki péntek reggel Éric Woerth munkaügyi miniszter. Közben október 28-ra és november 6-ra újabb országos tiltakozónapot hirdettek a szakszervezetek, ahol várhatóan folytatódnak az összecsapások.

A francia kormány csütörtök este felgyorsította a felsőházi vitát, így akár már pénteken megszavazhatja a francia szenátus a vitatott nyugdíjreformot. A képviselők ugyanis az alkotmány egyik pontjára hivatkozva azt javasolták, hogy a még megvitatásra váró 250 ellenzéki indítványról ne külön-külön, hanem egy csomagban szavazzon a szenátus.

Miután a tervezetet a nemzetgyűlés már szeptemberben elfogadta, a szenátusi végszavazás után a két ház vegyes bizottsága várhatóan hétfőn dönt a törvény végleges szövegéről, amelyet jövő hét közepén hagyhat jóvá a parlament.

Bernard Thibault, az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a CGT főtitkára csütörtökön kijelentette: semmi okot nem lát arra, hogy leállítsák a kormány nyugdíjreformja ellen meghirdetett tiltakozásokat. A jövő csütörtökre, majd november 6-ra tervezett országos megmozdulás a hetedik, illetve a nyolcadik lesz két hónapon belül. A legutóbb három napja, kedden tartott országos tiltakozónapon a szakszervezetek szerint 3,5 millióan, a rendőrség szerint 1,1 millióan tiltakoztak 266 városban.

A múlt hét vége óta az országnak mind a 12 olajfinomítójában áll a termelés a dolgozók sztrájkja miatt. A rendőrség szerda óta több olajtározót felszabadított a benzinellátás javítására, de a benzinkutak mintegy negyedében továbbra sem kapható üzemanyag.
Rohamrendőrök tartóztatnak le diákokat, akik a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak Lyonban (fotó: MTI/EPA) Képgaléria!

Rohamrendőrök tartóztatnak le diákokat, akik a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak Lyonban (fotó: MTI/EPA) Képgaléria!

A tiltakozásokhoz az utóbbi napokban csatlakozó gimnazistáknak Nicolas Sarkozy államfő azt üzente, hogy “a reform nekik készül”. A francia elnök “botrányosnak” nevezte a nyugdíjreform elleni diáktüntetéseken történt összecsapásokat, valamint azzal vádolta meg az olajfinomítókat és az olajtárolókat blokád alatt tartó sztrájkolókat, hogy túszul ejtették az országot.

“Nem tudom elfogadni, hogy túszul ejtik franciák millióit, akiknek joguk van tankolni munkába menet. Túszul ejtve a gazdaságot, a vállalatokat és a franciák hétköznapi életét, tönkreteszik a munkahelyeket” – hangsúlyozta egy vidéki látogatásán Sarkozy. Hozzátette: “Képtelenség, hogy mi vagyunk a világon az egyetlen ország, ahol amikor elindul egy reform, a kisebbség akadályozni akarja a többieket. Ez lehetetlenség, nem ez a demokrácia!” A kormány álláspontja szerint a reform alapvető célja az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megmentése, azaz hogy az idén 10 milliárd eurós hiányt felhalmozó állami nyugdíjpénztár 2018-ra egyensúlyba kerüljön.

A szakszervezetek és az ellenzéki Szocialista Párt is azt kéri a kormánytól, hogy függessze fel a nyugdíjreform szenátusi vitáját és indítson tárgyalásokat arról, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése nélkül milyen más módon lehetne kipótolni az állami nyugdíjpénztár deficitjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik