Nagyvilág

Újabb holokausztper a MÁV ellen

Holokauszt-túlélők és hozzátartozóik keresetet nyújtottak be csütörtökön Washingtonban a magyar állammal, illetve a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben, azzal a váddal, hogy a második világháború idején együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában.

A kereset szerint a magyar állam, illetve a két vasúti társaság elkobozta a zsidók vagyonát, valamint gettókba és nácik által megszállt Lengyelország és Ukrajna területén található koncentrációs táborokba szállította őket, ahol százezrek pusztultak el közülük.

A felperesek, akik nem neveztek meg konkrét kárösszeget, azt kívánják elérni, hogy esetüket olyan gyűjtőkeresetként ismerjék el, amelyet legkevesebb 300 azonosított túlélő nevében nyújtottak be, de amelynek a dokumentum szerint akár 5000 tagja is lehetne.

A felperesek – amerikai, kanadai, ausztrál és izraeli lakcímmel rendelkező emberek – ügyvédje, Chuck Fax szerint a követelés összege elérheti a több tízmillió dollárt, vagy annál többet is.

A MÁV ellen idén február 9-én Chicagóban nyújtottak be hasonló keresetet, amelynek alapján április 22-én formailag meg is kezdődött a tárgyalás. Azt a pert 95 személy kezdeményezte. MÁV elleni kártérítési perhez kapcsolódva március 25-én több bank, köztük magyarországi pénzintézetek ellen nyújtottak be keresetet be Chicagóban. A két chicagói perben a bíró személye és a felperesek jogi képviselete is megegyezik. A washingtoni eljárást egy másik jogi iroda kezdeményezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik