Nagyvilág

Sme: A Fidesz újra segít Slotának

A Fidesz újra segít Slotának címmel közöl pénteken a Sme című szlovák napilap kommentárt arról az elképzelésről, hogy a magyar állampolgárság mellé kapjanak választójogot is a határon túli magyarok.

“A Fidesz ötlete semmi jót nem hoz senkinek – a budapesti kormánynak még arra sincs pénze, hogy a jelenlegi intézmények működését biztosítsa, nem hogy még valamit tegyen az új választókért is. A választójog megadásával feleslegesen felingerli a szomszédokat. Szlovákiában ráadásul nem tűnik úgy, hogy a választójog a kisebbség politikai céljai közé tartozna” – írja Lukás Fiala.

“Éppen fordítva, Szlovákiából nézve a projekt kimondottan rossz, mert a politikai befolyás kiterjesztését jelképezi, és a magyar politikusokat arra ösztönzi, hogy beavatkozzanak azoknak a területeknek az ügyeibe, ahol az új választóik élnek, tehát minálunk is (Szlovákiában)” – vélekedik a szerző.

Úgy látja: kisebb probléma lenne az, ha a magyar kisebbség néhány jelképes képviselőt választhatna, mintha a teljes értékű politikai versenyt terjesztenék ki a határon túlra. Megjegyzi: a helyzetet csak akkor lehet majd pontosan kiértékelni, amikor a Fidesz eldönti, mit is akar tenni.

A szerző szerint a Fidesz ezzel az ötletével újra segítséget nyújtott a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS). Valószínű, hogy Slota kijelentései a magyar veszélyről újra egyre több embert szólítanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik