Nagyvilág

Provokatív videóval népszerűsítik a magyar nyelvet

A szlovák nyelvtörvény szerdai módosításával egy időben ismét egy magyar nyelvhasználatot propagáló kisfilm került fel az internetre.

A videoklip mögött civil szervezetek és magánszemélyek állnak, a pénzt is ők kalapozták össze, a szereplők amatőrök – írja az Új Szó véleményrovatában. A videó máris megkezdte hódító útját a közösségi portálokon, s csak idő kérdése, hogy a „Használd a nyelved!” az előző „kisebbségi öntudatnövelő gerillakampányfilm”, a „Felvidék, én így szeretlek!” nyomába eredjen – írja a lap.

Elszomorító, hogy az anyanyelv imidzsreklámra szorul, de körülmények együttállását tekintve nem is lehetett volna jobb időpontra időzíteni a klipet – teszi hozzá a cikk szerzője.

A szlovák parlament szerdán első olvasatban elfogadta az államnyelvtörvény módosításának javaslatát. A javaslat az eddigi 5000 euróról 2500 euróra csökkentette a pénzbüntetés maximális nagyságát. Büntetést a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak -, azok is csak olyan esetben, ha az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven -, magánszemélyek nem. A javaslat alapján a büntetés kiszabása nem kötelező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik