Nagyvilág

Újraosztják a spanyol tárcákat

Gyökeresen átalakítja kormányát José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök - tájékoztatott szerdán az El País című napilap internetes honlapján meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva.

A változások csaknem az összes miniszteri tárcát érintik. A kormány második számú embere, az első miniszterelnök-helyettesi posztot elfoglaló Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter lesz, aki a tisztségben María Teresa Fernández de la Vegát váltja fel. Rubalcaba korábbi pozícióját is megtartja, valamint ő lesz a kormányszóvivő.

Az újság információi szerint a külügyminiszteri feladatokat 2004 óta ellátó Miguel Ángel Moratinos helyére az eddig az egészségügyi tárcát irányító Trinidad Jiménez kerül. A kabinetnek több olyan új tagja is lesz, akik most először látnak majd el miniszteri feladatokat.

Zapatero ezen felül megszünteti az esélyegyenlőségi, illetve a lakásügyi tárcát, amelyek feladatát az egészségügyi, valamint a fejlesztési minisztérium hatáskörébe helyezi át.

Az elmúlt hat évben ez már a nyolcadik alkalom, hogy Zapatero kormánya átalakítására szánja el magát. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) elnöke 2004 óta látja el a miniszterelnöki tisztséget.

Értesülések szerint Zapatero most azért szánta el magát a kormány átalakítására, mert az elmúlt időszakban jelentős mértékben visszaesett pártja, a PSOE népszerűsége. A következő parlamenti választásokat 2012-ben tartják Spanyolországban.

A miniszterelnök várhatóan a nap folyamán hivatalosan is bejelenti a kormányátalakítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik