Nagyvilág

Finomodott a szlovák nyelvtörvény

A szlovák parlament szerdán első olvasatban elfogadta az államnyelvtörvény módosításának javaslatát, amelyet a jobbközép koalíciós kormány terjesztett a honatyák elé.

A javaslat az eddigi 5000 euróról 2500 euróra csökkentette a pénzbüntetés maximális nagyságát. Daniel Krajcer kulturális miniszter szerint büntetéseket a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak – azok is csak olyan esetben, ha az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven -, magánszemélyek nem. Büntetés kiszabása nem kötelező.

A képviselő-testület elutasította Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetőjének javaslatát, hogy a témát vegyék le a napirendről. A közlekedési tárca, a posta és a távközlés, valamint a nem állami tűzoltóegységek tagjai számára az államnyelv használata és tudása nem lesz kötelező.

Azokon a településeken , ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, a képviselői testületek ülésein használható lesz a kisebbségi nyelv is. A jövőben lehetővé válik, hogy a helyi hivatalos krónikákat kisebbségi nyelven vezessék, de le kell fordítani szlovákra is. Jelenleg a krónikákat kizárólag szlovák nyelven kellett vezetni.

A nemzetiségi iskolákban nem lesz kötelező az összes dokumentáció kétnyelvű vezetése. Az oktatási tárca rendeletben konkrétan meghatározza, mely dokumentumokat kell szlovákul is vezetni. A kisebbségi kulturális rendezvények szervezőinek a jövőben a nemzetiségek nyelvén írt időszaki kiadványokban államnyelven csak az alapvető adatokat kell közölni.

Az emlékművek és emléktáblák állításánál nem lesz kötelező a felirat előzetes minisztériumi jóváhagyása. Azokon a településeken, ahol a kisebbségi nyelv hivatalosan is használható, a kisebbségi nyelvű szöveg is lehet az első helyen.

Az egészségügyi intézményekben szabadon lesz használható a kisebbségi nyelv is, ha a felek megértik egymást. A módosított jogszabályban azonban benne lesz, hogy a személyzet nem köteles ismerni a kisebbségi nyelvet vagy az idegen nyelvet.

Kikerül a jogszabályból az a tétel is, miszerint a regionális és a helyi közigazgatási szerveknek felügyelniük kellett a törvény betartását és az államnyelv használatát.

A Magyar Koalíció Pártja már korábban “zavarosnak és ellentmondásosnak” minősítette a módosítást, s elégtelenek tartja. A múlt héten a párt aláírásgyűjtést indított a szankciók teljes eltörlése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik