Nagyvilág

Mészárlás a csecsen parlamentben

Lövöldözés és robbanások is voltak kedden az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld parlamentjében. Az öngyilkos merénylők által indított támadásban legalább hárman meghaltak, 17-en megsebesültek. Cikkünk folyamatosan frissül.

Terroristák kedd reggel megtámadták a csecsen parlament épületét Groznijban. A helyszíni beszámolók szerint három vagy négy fegyveres tört be az épületbe reggel kilenc órakor, abban az időszakban amikor a csecsen képviselők megérkeztek a parlamentbe – írja a orosz Pravda. Az egyik merénylő az épület előtt robbantotta fel magát, a másik kettő a parlamentben hozta működésbe a derekára erősített bombát, amikor a speciális rendőrkommandó behatolt az épületbe, hogy likvidálja a támadókat. A merényletben legkevesebb hárman meghaltak, köztük két rendőr, valamint 17-en megsebesültek, 11 civil és 6 rendőr. A korábbi hírekkel ellentétben a támadók nem ejtettek túszokat.

A támadók leszerelését személyesen Kadirov csecsen elnök felügyelte, a rohamrendőrök akciója mintegy 15-20 percig tartott – írja a Pravda. A parlamenti képviselőket és az épületben tartózkodó alkalmazottakat sértetlenül kimenekítették, aterületet lezárták és mindenkit evakuáltak a helyszínről.

Rasid Nurgalijev orosz belügyminiszter is Groznijban van, hogy a Rendőrség Napja alkalmából kedden értekezletet tartson a csecsenföldi belügyminisztériumban. Nurgalijev sürgős megbeszélést tartott Ramzan Kadirov csecsen elnökkel.

Az orosz NTV által közölt felvétel, amint csecsen rendőrök a parlament előtt gyülekeznek (fotó: EPA)

Az orosz NTV felvétele, amint csecsen rendőrök a parlament előtt gyülekeznek (fotó: EPA) – Képgaléria!

Kadirov elnök a telefonon érdeklődő Vlagyimir Putyin kormányfőnek beszámolt a különleges hadművelet menetéről, s az orosz kormány sajtószolgálata szerint azt mondta, hogy két rendőr vesztette életét.

Szakértők szerint az épületben pokolgépet helyezhettek el, ezért a fegyveresek megsemmisítése után tűzszerészek láttak munkához a helyszínen.

A RIA hírügynökség úgy tudja, a képviselők érkező autói között behatolt a parlament területére egy személyautó, amelynek két utasa öngyilkos merényletet követett el, további két fegyveres pedig bevette magát az épületbe és tűzharcba kezdett az őrséggel. A lövöldözés néhány percig tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik