Nagyvilág

Olaszok millióit fenyegeti áradás és földrengés

Katasztrófatérkép készült az Olaszországot fenyegető természeti veszélyekről: minden tizedik olaszt áradás sodorhatja el, minden második pedig földrengésveszélyes területen él.

Nem számít, hol élnek az olaszok, a nápolyi Vezúvon vagy a toszkán dombokon, a természet ereje elől nem tudnak kitérni – erősítette meg az olasz geológusok tanácsának (Cng) a fenyegető környezeti katasztrófákról október közepén nyilvánosságra hozott jelentése.

A Terület és fejlődés című felméréshez térképet is csatoltak a szeizmikus és hidrogeológiai szempontból veszélyes területek feltüntetésével. “Ha az olasz csizmát ládába csomagolnánk, nyugodtan ráírhatnánk, hogy törékeny. Árvíz, földcsuszamlás, hegyomlás, földrengés, vulkánkitörés, emeletes hullámok a tengeren… A természeti csapások összesen 36 millió olaszt veszélyeztetnek” – hangsúlyozta a sajtónak Pietro Antonio De Paola, a Cng elnöke.

A hatvanmilliós Itáliában harmincmillióan élnek földrengészónában, hatmillióan magas fokú hidrogeológiai veszélynek kitett területen. A föld az ország területének a felén remeghet, árvízveszély közel harmincezer négyzetkilométert fenyeget az ország összesen 300 ezer négyzetkilométernyi területéből, de ott található az olasz városok és települések 89 százaléka.

A hidrogeológiai kockázattal együtt élő tartományok listáját a közép-olaszországi Emilia Romagna vezeti, majd Piemonte és Campania következik. Földrengés mindenekelőtt Szicíliát fenyegeti, utána Calabriát és Toszkánát. Az úgynevezett vörös zónához, ahol legmagasabbnak ítélik a földrengés veszélyét, 725 önkormányzat területe tartozik – itt 3 millióan élnek. A másodfokú veszélyövezetbe további 2344 önkormányzat tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik