Nagyvilág

Halálos szupertájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken

Legalább tízen haltak meg a Fülöp-szigeteken végigsöprő Megi tájfun miatt - jelentették a helyi hatóságok.

A szupertájfunnak nevezett vihar Kína felé tart. Megi a napokban söpört végig a Fülöp-szigeteken helyenként 260 km/órás széllökésekkel. A ciklon elsősorban Luzon sziget északi vidékein okozott bajt: a partmenti Maconacon településen a hullámok házakat mostak el, tönkretették a rizs-és más ültetvényeket. A térség kormányzója szerint a 4 ezer lakosú településnek azonnali segítségre van szüksége. Elsősorban ivóvizet, élelmet és gyógyszert várnak a hatóságoktól.

A helyzetet nehezíti, hogy a települést csak helikopterekkel és kisebb hajókkal lehet megközelíteni. Faustino Dy elmondta, hogy 240 kilométeres partszakaszon okozott komoly károkat a vihar, de még nem tudták felmérni a pontos helyzetet. Maconaconban hárman fulladtak meg a tájfun következtében, további négy embert villámcsapás és összedőlő épületek öltek meg, korábban pedig még három luzoni haláláról számolt be a katasztrófavédelem.

A szupertájfunnak nevezett vihar most a tenger felett jár, és Kína déli része felé tart 195 km/órás széllökésekkel. Összesen négy tartományban adtak ki riasztást, és felszólították a helyieket, hogy hagyják el az alacsonyan fekvő, partmenti területeket. Egyelőre nem közölték a kínaiak, hány embert kell evakuálni a tájfun miatt.


Ajánlott linknek:

Megi lecsapott (Időkép.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik