Nagyvilág

Brüsszel nem indít eljárás Franciaország ellen

Kielégítőnek tartja Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire.

“Örömmel állapítom meg, hogy Franciaország pozitív módon, építő szellemben és időben válaszolt a Bizottságnak” – olvasható a Reding által kedden közzétett nyilatkozatban. Ennek értelmében Brüsszel nem indít kötelezettségszegési eljárást Párizs ellen.

Az Európai Romapolitikai Koalíció nevű társadalmi ernyőszervezet – melyben olyan csoportok tömörülnek, mint például az Amnesty International és az Európai Roma Jogi Központ – súlyos csalódottságának adott hangot kedden az Európai Bizottság főilletékesének állásfoglalása nyomán.

Franciaország mindössze néhány órával a határidő múlt péntek éjféli lejárta előtt küldte meg válaszait Brüsszelnek arról, miként kívánja beültetni saját jogrendjébe a mozgásszabadságot biztosító, 2004-es uniós irányelvet. Reding ugyanis korábban megállapította, hogy ez az irányelv egyelőre nem érvényesül maradéktalanul a francia jogban.

A francia külügyminisztérium szóvivője a határidő lejártának napján közölte: az ország kész módosítani jogrendjét, hogy teljesítse a kelet-európai romák kiutasítása kapcsán a mozgásszabadságot biztosító európai előírások érvényesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik