Nagyvilág

Okozhatnak bajt a máramarosi tározók is

Rendkívül mostoha körülmények között okozhatnak határokon átnyúló környezeti szennyezést a Románia észak-nyugati részén fekvő Máramaros megye zagytározói, amelyek közül egyet sikerült biztonságossá tenni.

A Krónika című erdélyi napilap hétfői száma beszámol arról, hogy a román hatóságok a magyarországi iszapömlés hatására felmérték a helyi zagytározók helyzetét az esetleges hasonló katasztrófa elkerülése érdekében. A lap szerint az illetékesek a borsabányai, a kapnikbányai, a felsőbányai, az erzsébetbányai valamint a nagybányai zagytározókat vették alaposan szemügyre.

Máramaros megyében összesen tizenhét zagytározó létezik, amelyek közül a kapnikbányait sikerült biztonságossá és környezetbaráttá tenni – írja a Krónika. További hat tározó biztonságossá tétele folyamatban van. A tervek szerint az év végéig be kell fejezni a munkálatokat, de az esős időjárás várhatóan késleltetni fogják az átadásukat. További nyolc tározó esetében zajlanak a finanszírozáshoz szükséges eljárások, ezeket a tározókat egyelőre konzerválják.

Egy esetleges gátszakadás következtében egyebek között a Zazar, a Visó, a Tisza és a Szamos folyók vize is károsodhat, egyes településeken pedig 20-60 személyt kell kitelepíteni. A bizottság szerint a zagytározók esetleges átszakadásához vezető egyik legfőbb ok az, hogy nincsenek biztonságosan és szakszerűen lezárva. A legtöbb tározónál nem figyelik a fizikai-kémiai paramétereket, a fakitermelések maradványai a zagytározók vízgyűjtő medencéiben eltömíthetik a lefolyóvezetékeket.

A bizottság azt is kimutatta, hogy az esővizek gyűjtésére és elvezetésére szolgáló rendszer már elavult, de az is gondot jelent, hogy a tározók nincsenek állandó felügyelet alatt. Calin Crisan, a Máramaros megyei környezetvédelmi őrség igazgatója szerint a tározókon végzett biztonsági munkálatok a terveknek megfelelően, jó ütemben haladnak. Emlékeztetett arra, hogy a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához jelentős mértékben járult hozzá az időjárás, hiszen tizenkét óra alatt a hőmérséklet mínusz 13 fokról plusz 3 fokra emelkedett, emiatt elolvadt a 20 centiméteres jég, ráadásul huszonnégy óra alatt négyzetméterenként 180 milliméter eső is esett. “Reméljük, a természet kitart majd mellettünk mindaddig, amíg sikerül lezárni minden zagytározót, hogy ehhez hasonló balesetek többet ne forduljanak elő – mondta az őrségigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik