Nagyvilág

Megvan bin Laden

Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorszervezet vezetői Pakisztán északnyugati térségében, helyi titkosszolgálati ügynökök védelme alatt bujkálnak - jelentette hétfőn a CNN hírtelevízió a NATO egy magas rangú tisztviselőjére hivatkozva.

A névtelenséget kérő forrás szerint bin Laden jó körülmények között él az Afganisztánnal határos törzsi területen “a helyi lakosok és egyes titkosszolgálati ügynökök védelmében”. Zavahri ugyanabban a térségben, de nem pontosan ugyanott él hasonló körülmények között. “Egyikük sem barlangban lakik” – tette hozzá.

A NATO-tisztviselő arról is beszélt, hogy Omar molla, az afganisztáni tálibok vezetője az utóbbi hónapokban többször megfordult a délnyugat-pakisztáni Kvetta város és Karacsi között.
Az Intel Center október 2-ai felvétele, amely egy iszlamista honlapon jelent meg (forrás: EPA)

Az Intel Center október 2-i felvétele, amely egy iszlamista honlapon jelent meg (forrás: EPA)

Az utóbbi években több amerikai vezető, köztük legutóbb Hillary Clinton külügyminiszter beszélt arról, hogy Oszama bin Laden az északnyugat-pakisztáni törzsi területen élhet. Al-Kaida-szakértők többször állították azt, hogy a terroristavezér az afganisztáni és pakisztáni tálibok egyik fő rejtekhelyének tartott, hegyvidéki Észak-Vazirisztánban bujkálhat. Bizonyítékkal azonban még senki nem tudta alátámasztani ezeket a feltételezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik