Külföld

Enyhülhet a szlovák hazafiassági törvény

admin
admin

2010. 10. 18. 17:44

A szlovákiai hazafiassági törvény módosítását javasolja három koalíciós párt képviselőinek egy csoportja.

“Az állami zászló, a himnusz szövege és az alkotmány bevezetője legyen ott minden iskolában, de ne minden tanteremben” – mondta újságíróknak Ondrej Dostál, a Híd párt képviselője, a módosítást kezdeményezők egyike. A törvénymódosítási javaslatot, amelyet a Híd, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt képviselőinek egy csoportja írt alá, hétfő délután adták át hivatalos előterjesztésre a parlamentben.

A Robert Fico kormánya idején elfogadott, szeptember elsején életbe lépett törvénymódosítás szerint minden tanteremben ki kell függeszteni az állami jelképeket, s az iskolaévet a szlovák himnusz eljátszásával kell kezdeni, illetve befejezni.
A himnusz ellen a koalíciós képviselőknek nincs kifogásuk, de az állami jelképeket a tantermekben nem akarják. “Ez nem a hazafiasság kinyilvánítása, hanem annak megcsúfolása, ráadásul erőszakkal” – fejtette ki Dostál.

Ugyancsak javasolják, hogy a hazafiasságra való kötelező nevelést vegyék ki az állami oktatási programokból. “Semmi kifogásunk ez ellen a nevelés ellen, de azt nem ilyen törvényben kell szabályozni” – fejtette ki Miroslav Beblavy, az SDKU képviselője. Dostál megjegyezte, hogy megszólították a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselőit is, de a kereszténydemokraták nem kívánnak csatlakozni a kezdeményezéshez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.