Nagyvilág

Elkelt a Titanic-katasztrófa szemtanújának vallomása

A Titanic-katasztrófa egy szemtanújának vallomása húszezer fontért (6,3 millió forintért) kelt el Londonban a hét végén.

A luxushajó elsüllyedését túlélő Laura Francatelli eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatát egy névtelenségbe burkolózott kelet-európai gyűjtő szerezte meg. Az akkor személyi titkárnőként dolgozó Francatelli a vallomásban elmesélte, hogyan menekült meg előkelő munkaadóival, Sir Cosmo Duff-Gordonnal és nejével, Lady Lucy Duff-Gordonnal egy mentőcsónakban, amelyen – bár negyven főnek volt hely – csupán tizenketten hagyták el a katasztrófa helyszínét.

Kitért arra is, ahogy a Titanic törzse megemelkedett, majd szörnyű robajjal visszacsapódott a vízbe. Elmondása szerint a jómódú Sir Cosmo pénzt adott a legénység tagjainak, hogy ne térjenek vissza a fuldoklókat menteni, hanem őket vigyék biztonságos helyre.

A titkárnő 31 éves volt, amikor a Titanic 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Aláírt vallomását a brit vizsgálóbizottság bizonyítékként kezelte. Miután a nő 1967-ben elhunyt, az irat magángyűjteményekbe került. A hét végén elárverezett tárgyak legdrágábbika egy Titanic-plakát volt, amelyet hatvanezer fontért (18,9 millió forintért) egy amerikai gyűjtő vásárolt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik