Nagyvilág

Elérte a szupertájfun a Fülöp-szigeteket

Heves esőzéssel és erős széllökésekkel érkezett meg hétfőn a Fülöp-szigetek északi partvidékére a Megi névre keresztelt, pusztító erejű tájfun.

A hatóságok már vasárnap előkészületeket tettek a veszélyeztetett területek lakosságának biztonságos helyre menekítésére – közölték helyi katasztrófavédelmi illetékesek. Hírek szerint több mint ezer embert már kitelepítettek. A Megi tájfun az idén a térségben tomboló eddigi tíz trópusi szélvihar legerősebbike. Középpontjában a széllökések ereje elérheti akár a 260 kilométer/óra sebességet.

Az előrejelzések szerint Cagayan tartomány partvidékén vonul végig a vihar, s a nyomában fellépő heves esőzések várhatóan hatalmas sárlavinákat zúdítanak a lakott területekre. A helyi kormányzó szerint akár a rizsültetvények 60 százalékát is elpusztíthatja a tájfun a tartományban.

Annak elkerülésére, hogy a Megi – amelyet a szakemberek szupertájfunnak neveznek – lehetőleg ne tegyen kárt emberéletekben, mozgósították a hadsereg tartalékosait is, és önkéntes védőalakulatokat állítottak fel. A Manila mellett Fülöp-szigeteki katonákkal gyakorlatozó amerikai csapatok pedig hat Chinooks típusú helikoptert bocsátottak a katasztrófavédelmi hatóságok rendelkezésére. A mentőhajók menetkész állapotban várják a tájfun támadását.

A környező tengeren dolgozó halászokat és a térségbe látogató turistákat felszólították arra, hogy hagyják el a Megi tombolásának várható útvonalát.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik