Külföld

Nincs túlélője az ecuadori bányaomlásnak

admin
admin

2010. 10. 17. 06:51

Ecuadori sajtóforrások szerint nincs túlélője a pénteki ecuadori bányaomlásnak.

A tekintélyes El Universo című quitói napilap honlapján szombat este arról számolt be, hogy mind a négy bányász holttestét megtalálták a mentőegységek.

Helyi idő szerint péntek hajnali 3 órakor következett be az üzemi baleset az ország déli részén fekvő El Oro tartományban, a Portovelo térségében fekvő Casa Negra település kis aranybányájában A föld felszíne alatt 50-60 méterrel omlott be a bánya, ami eltorlaszolta a kijáratot. A lent maradt vájárok – Walter és Ángel Vera, valamint Paúl Aguirre és Pedro Mendoza – mintegy 150 méterre rekedtek a felszíntől, s noha volt elég oxigénjük, nem élték túl a bányabalesetet.

Egyes jelentések szerint a bányamentők egyelőre csak két holttestet – Paúl Aguirréét és Walter Vereát – találták meg, s még kutatnak a másik két vájár után. Carlos Pareja Yanunzzelli, a nem megújuló természeti erőforrások minisztere Quitóban csak a két holttest megtalálását erősítette meg a sajtónak, s azt hangsúlyozta, hogy folytatják a kutatást a maradék két bányász, Pedro Mendoza és Ángel Vera után. A mentési munkálatok végeztével látnak neki annak kiderítéséhez, mi okozhatta a bányaomlást, s ennek megfelelően tesznek majd további lépéseket. A miniszter közölte azt is, hogy az ecuadori kormány minden bányászati tevékenységet felülvizsgál, s az egész országban ellenőrzi a bányászok munkakörülményeit.
A tűzoltók szerint a bányaomlást vízszivárgás és a bányászathoz használt robbanóanyag által keltett vibrálás okozta.

Az aranybányát a Minesadco vállalat üzemelteti.
Az újabb bányaszerencsétlenség éppen akkor következett be, amikor egész Latin-Amerika azt ünnepli, hogy a chilei San José bányából 69 napi kényszerű fogság után sikeresen kimentettek 33 bányászt. A spanyol hódítástól kezdve az arany utáni vadászat központi és gyakran tragikus szerepet játszott a térségben, egyeseknek gazdagságot, másoknak pedig halált hozva.

Bár a biztonsági előírásokat radikálisan szigorították az utóbbi évtizedekben, még mindig előfordulnak balesetek. Az egyik legsúlyosabb katasztrófa júniusban történt Kolumbiában, ahol egy szénbányában gázrobbanás 70 bányász életét oltotta ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.