Nagyvilág

Franciaországban folytatódnak a sztrájkok, de a repülőtereket már nem fenyegeti üzemanyaghiány

A párizsi repülőtereket már nem fenyegeti azonnali üzemanyaghiány az olajfinomítókban folytatódó sztrájk miatt.

Dominique Bussereau az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban elmondta: a Roissy-Charles de Gaulle-on “nincs semmi gond”, miután helyreállt a tárolók ellátása.

A nyugdíjreform elleni tiltakozásul meghirdetett sztrájk a hétvégén elérte Franciaország mind a 12 olajfinomítóját, amelyből tízben teljesen leállt a termelés. Két napig a párizsi repülőtereket kerozinnal ellátó vezetékekben is akadozott az utánpótlás, ami már hétfőre üzemanyaghiányt vetített előre a legnagyobb francia repülőtéren. A polgári légiközlekedési hatóság szombat este azonban azt közölte: teljesen helyreállt a vezeték működése, és ismét érkezik üzemanyag a csövekből a repülőtér körüli tárolókba.

Ennek ellenére az államtitkár azt kérte a légitársaságoktól, hogy “dupla kerozinadaggal” közlekedjenek Párizs felé, azaz a külföldi megállóhelyen tankolják tele a repülőket. Bussereau arról is beszélt, hogy egyes vidéki repülőtereken, mint például Nancy-ban vagy Nantes-ban kevesebb a tartalék, de a “probléma hamar rendeződni fog, és nem kell járatokat törölni” üzemanyaghiány miatt.

Ami a lakossági ellátást illeti, az államtitkár szerint “egyetlen benzinkút sem maradt benzin nélkül”.

Szombaton Franciaország 3 ezer benzinkútjából több száz zárva maradt a sztrájk miatt, az autósok pedig pánikszerűen tankolták fel járműveiket a nyitva tartó kutaknál, annak ellenére, hogy kormánytagok többször is arról biztosították a lakosságot: nem lesz üzemanyaghiány az országban. A közlekedési minisztérium adatai szerint a múlt hét második felében az emberek elővigyázatosságból 50 százalékkal több üzemanyagot vásároltak, mint általában szoktak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik