Nagyvilág

Titokban szabadultak a bányászok

Alig 48 órával kimentésük után csaknem valamennyi chilei bányász elhagyhatta a kórházat. A hatóságok szerint mind fizikailag, mind lelkileg jó állapotban vannak, de a nyilatkozataik aggodalomról árulkodnak.

Paola Neumann egészségügyi biztos arról számolt be, hogy a 622 méteres mélységben sínylődő 33 bányász közül 31 távozhatott a kórházból. Ott rendkívüli orvosi ellenőrzésnek vetették alá őket azután, hogy rövid ideig találkozhattak hozzátartozóikkal.

Nézze meg a hazatérés képeit itt!

Titokban szabadultak a bányászok 1

Paola Neumann

Kiderült, hogy rendkívül jó fizikai, sőt pszichikai állapotban vészelték át a több mint kéthónapos raboskodást és csupán 2 bányászt utaltak át egy másik kórházba, de a hírek szerint csak könnyebb kezelés vár rájuk.

Titokban akarták tartani, hogy mikor térnek haza, ettől függetlenül ujjongással várták őket az ajtóban. főleg a családtagjaik. Ariel Ticona, az egyik bányász pedig először tarthatta akarjaiban újszülött kislányát.

Mivel megegyeztek, hogy egyikük sem nyilatkozik a mélyben töltött időről, ezért senki nem számolhatott be részletesen a történtekről. Ettől függetlenül, egyikük, Juan Illanes elárulta, hogy a megpróbáltatás első 17 napja, amíg nem találtak rájuk, egy rémálom volt. Ezt megerősítette Richard Villarroel, aki közel 12 kilót fogyott abban az időszakban és Edison Pena is. Mindketten arról számoltak be a BBC-nek, hogy a halált várták.

Titokban szabadultak a bányászok 1

A kórház előtt köszönti a családját az első bányász

Pena aggódik a jövő miatt is. Szerint azért történnek ilyen esetek, mert a munkáltatók minél több pénzt akarnak keresni. “Félek, hogy három hónapon belül, amikor már nem kérnek több interjút tőlünk, nehéz lesz nekünk munkát találni. Lehet, hogy végül édességárusként kötök ki egy téren” – teszi hozzá.

Omar Reygadas az egyetlen, aki kijelentette, hogy szívesen tér vissza a munkájához, hiszen ez az egyetlen foglalkozás, amihez ért. “Egy focista addig játszik, amíg a fizikai állapota engedi, nekem meg egyszerűen ez a szakmám, az életem, amit szeretek. Ráadásul a feleségem is a bányában dolgozik” – nyilatkozta.

Titokban szabadultak a bányászok 1

Omar Reygadas

Jaime Manalich egészségügyi miniszter megígérte a bányászoknak, hogy segítenek nekik munkát találni és hogy fél évig még figyelik őket és a tüneteiket. “Hozzá kell szokniuk egy új élethez. Ezért egyelőre velük maradunk” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik