Nagyvilág

Egymás ellen tüntet Kína és Japán

Ezrek tüntettek Kína-szerte Japán ellen, miközben ugyancsak ezrek vonultak fel Kína-ellenes jelszavakat kiabálva Tokió utcáin a vitatott hovatartozású Kelet-kínai tengeri szigetcsoport feletti szuverenitást követelve és elítélve a másik agresszióját.

A délnyugat-kínai Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban több mint kétezer ember gyűlt össze a belvárosban és vonultak végig a főbb utakon. Transzparenseiken olyan feliratok voltak láthatók, mint “Védjük meg a Tiaojü szigeteket”, vagy “Harcoljunk Japán ellen”. A tömeghez sokan csatlakoztak, a tüntetők a járókelőknek kínai zászlócskákat osztogattak.

Egyúttal, az északnyugati Senhszi tartomány székhelyén, Hszian városában főiskolások ezrei kiabálták, hogy a “Tiaojü Kínáé”, vagy hogy “Bojkottáljuk a japán termékeket” és a kínai himnuszt énekelték. Hasonló megmozdulásra került sor a honani Csengcsouban is, ahol az anyaországot éltették a fiatalok és a szigeteket követelték vissza.

A japán fővárosban már második nagy tüntetésüket rendezték az ellenzéki nacionalista csoportok, amelyek bírálják a japán kormány “puha” hozzáállását a kérdésben és a kínai fenyegetésre figyelmeztettek.

“Apáink és anyáink eltökélten harcoltak a nyugati hatalmak ellen 60 évvel ezelőtt, most menjünk és harcoljunk a kínai kommunisták és bábkormányuk ellen, amelyet a Demokrata Párt vezet” – buzdította beszédében a menet előtt Obura Aszako ügyvéd az egybegyűlteket.

Sajtójelentések szerint több mint kétezer ember gyűlt össze és vonult egy a kínai nagykövetséghez közeli parkba. A felvonulók útjába két – vélhetően kínai – fiatalember ült, a kezükben tartott egyik felirattal a Japánban élő kínaiak elleni uszítás megállítására szólítottak fel. Miután összeverekedtek a felvonulókkal, a rendőrök elvitték, majd azonnal szabadon engedték őket.

A felvonulók japán zászlókat tartottak a magasba és jelszavakat kiabáltak. A szervezők egyike Tamogami Tosio, a japán légierő volt parancsnoka, akit korábban azért menesztettek, mert publikációjában az állította, hogy a II. világháború idején Japán nem volt agresszor. Ő volt az, aki az október 3-i tüntetést is szervezte, amelyen mintegy 2700 -an vettek részt.

Kína és Japán között azt követően mérgesedett el a viszony, hogy a japán parti őrség szeptember 7-én elfogott egy kínai halászhajót a Tiaojü, japánul Szenkaku szigetek közelében és a hajó kapitányát több mint két héten át fogva tartotta. Kína többször is leszögezte, hogy a szigetek feletti szuverenitását megkérdőjelezhetetlennek tartja, míg Tokió azt állítja, hogy nincs szigetvita, a szigetek nem csak Japán ellenőrzése alatt vannak, de az ország területét is képezik.

Japán végül elengedte a kapitányt és az utóbbi napokban némi enyhülés volt tapasztalható a két kormány kapcsolatában, amit a japán ellenzék a vezetés meghátrálásaként értékel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik