Nagyvilág

Tanárok is sztrájkolnak Romániában

A román kormánynak sikerült megállapodnia a pénzügyminisztériumban és az adóhivatalokban dolgozó közalkalmazottakkal, akik már nem sztrájkolnak, viszont a tanárok egy része országszerte spontán tiltakozásokat szervezett pénteken.

A pedagógusok Románia több városában is utcára vonultak, de a megmozdulás nem központilag szervezett, hanem spontán jellegű, így néhány városban 60-200 tanár vonult a tanfelügyelőségek elé.

Az országos szakszervezetek is tiltakozásokat szerveztek helyi csoportjaik révén, ezúttal szervezett tüntetések keretében a kormánypártok több vidéki székháza előtt fejezték ki tiltakozásukat a 25 százalékos bércsökkentés miatt.

A pénzügyminisztériumban és az adóhivatalokban dolgozó közalkalmazottak két nap után, csütörtökön este befejezték a spontán sztrájkot, és pénteken reggel ismét felvették a munkát, miután a dolgozók érdekeit védő szakszervezetek megállapodásra jutottak a pénzügyminisztérium vezetőségével.

A fináncok azt kifogásolták, hogy megvonták a teljesítmény-pótlékukat, amely egy dolgozónak akár a fizetése többszörösét is elérte. A román kormány meg akarja szüntetni a pótlékok rendszerét, és be akarja építeni azokat a bérekbe. Ehhez azonban egy törvénymódosítást meg kell még szavaznia a parlamentnek, így a pénzügyőrök jövedelme hirtelen mintegy 60 százalékkal csökkent.

A román média szerint a pénzügyminisztérium és az adóhivatalok dolgozói „félgyőzelmet” értek el, hiszen a minisztérium vállalta, hogy kifizeti az augusztusi és a szeptemberi pótlékokat, de ezeket csak valós teljesítmény alapján kapják meg azok, akik jól dolgoztak. Így a juttatásban nem részesül mindenki, ahogyan eddig történt.

A román kormány július 1-től 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét, és öt százalékponttal, 24 százalékra emelte az áfát. A Nemzetközi Valutaalappal tavaly kötött hitelszerződés feltételeinek teljesítése érdekében a kormány egyéb közkiadás-csökkentő intézkedés bevezetésére is rákényszerült, így a központi államapparátus jövedelmezését is át kell alakítania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik