Nagyvilág

A brit haditengerészettől kért védelmet Gibraltár

A gibraltári kormány csütörtök este azt kérte Londontól, hogy a brit haditengerészet bevetésével vessen véget a területi vizeit érő spanyol behatolásoknak.

Peter Caruana főminiszter televíziós beszédében hozta nyilvánosságra, hogy levelet írt William Hague brit külügyminiszternek, amelyben hatékony intézkedéseket sürgetett avégből, hogy megvédjék a brit terület szuverenitását a Gibraltár körüli területi vizeken.

Javasolta a brit haditengerészet bevetését is a rendőrség megerősítése érdekében, illetve hogy az fenntarthassa a rendet és a törvényességet.

A politikus felsorolta azokat az eseteket is, amikor incidensek történtek az elmúlt hónapokban a spanyol csendőrség és a gibraltári rendvédelmi erők között.

Gibraltárt a spanyol örökösödési háborúban 1704-ben hódították meg a brit csapatok. Az utrechti békeszerződés (1713) azután hivatalosan is Nagy-Britanniának ítélte. London 1830-ban a koronagyarmatai közé emelte a területet. A londoni kormány 1969-ben autonómiajogokat is magába foglaló alkotmányt adott Gibraltárnak, a Francisco Franco diktátor kormányozta Spanyolország pedig blokád alá vonta a gyarmatot, amelynek lazítására 1982-ig kellett várni. A 2002-ben rendezett népszavazáson a gibraltáriak 99 százaléka arra voksolt, hogy terület maradjon továbbra is Nagy-Britannia külbirtoka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik