Nagyvilág

Rohamrendőrök oszlatták a görög tüntetőket

A görög rohamrendőrök csütörtökön feloszlatták az előző nap reggele óta az Akropoliszon magát elbarikádozó mintegy másfélszáz tüntetőt.

A rendőröknek sikerült Görögország leghíresebb antik műemlék együttesét egy oldalsó feljárón át megközelíteni, s az elmaradt bérük miatt tiltakozókat könnygázzal oszlatták fel.

A kultuszminisztérium munkatársai szerdán közölték, hogy két évi bérüket követelik és amíg az állam ezt nem teljesíti, addig nem engedik be az Akropoliszra látogató turistákat.

“A rendőrség egy oldalbejáraton keresztül hatolt be, és könnygázgránáttal oszlatott” – számolt be egy szemtanú. “A kaput megnyitották, senki sem sérül meg” – fűzte hozzá. Egy rendőrségi szóvivő szerint a tiltakozók ellenszegültek, öt embert őrizetbe vettek.

A sztrájkolók az akciójukkal azt is el akarták érni, hogy a kormány hosszabbítsa meg határozott időre szóló munkaszerződésüket, amely e hónap végén lejár. A görög kormány az Európai Unióval és a Valutaalappal kötött májusi
megállapodása alapján megválik a határozott időre szerződtetett
alkalmazottaktól, hogy ezzel is enyhítsen költségvetési hiányán.

Fennakadások voltak szerdán a vonatközlekedésben is a vasutasok gördülő sztrájkja miatt. Ők a súlyos adósságokkal küszködő vasúttársaság átszervezése, a kilátásba helyezett leépítések ellen tiltakoznak. Terveik szerint csütörtökön folytatják a sztrájkot, és várhatóan teljesen leáll a vonatforgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik