Nagyvilág

Kína: ideológiai háborút folytat a Nyugat

Egy héttel azt követően, hogy a Nobel-békedíjat odaítélték Liu Hsziao-pónak (Liu Xiaobo), a bebörtönzött kínai ellenzékinek, a kínai sajtó azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy ideológiai háborút folytat az ország ellen.

Az angol nyelvű Global Times (GT) csütörtöki számában úgy vélekedett, hogy a Nobel-békedíj nem az első jele a Kína ellen viselt, vég nélküli ideológiai harcnak. Az része a különböző nem kormányzati, gazdasági, és nemzetközi szervezetek, valamint a fejlett ipari országok által rá zúdított össztűznek.

A lap szerint ezek az erők arra számítanak, hogy Kína egyszer összeomlik a nyugati ideológiai keresztes hadjárat hatására.
“Úgy tűnik, mintha a nyugati út lenne az egyetlen járható, és az embereknek világszerte követniük kellene a nyugati magatartást – olvasható a szerkesztőségi cikkben. A nyugatiak egy része úgy gondolja: “Kínának ideológiailag meg kell adnia magát a Nyugatnak” – véli a szerző.

A Nyugat által más országokba exportálni szándékozott demokrácia a választás szabadságát hirdeti – állapítja meg a GT, miközben felteszi a kérdést: ha a Nyugat kiáll a személyi szabadság mellett, miért utasítja el az országok politikai különbözőséghez való jogát? A cikkíró azt is a Nyugat szemére veti, hogy egyes helyzetekben önös érdekből a tekintélyelvű kormányok támogatója.

Kína – a nyitásnak köszönhetően – sokat tanult a Nyugat bölcsességéből, de elveti az elnyugatiasodás útját; s minél többet tanul tőle, annál inkább hisz a maga kultúrájának helyességében – állapítja meg az írás.

Az elsősorban külföldiek által olvasott lap cikke végül kitér arra, hogy a Nobel-békedíj nem egy “szóló hang”, hanem annak a “koncertnek a része”, amelyet a fejlett országok különböző nem kormányzati szervezetei (NGO), gazdasági személyiségek és más nemzetközi szervezetek “hangszerelnek”.

“Az, hogy a Google Kínából való kivonulásával fenyegetőzött és hogy a kínai bűnözőnek adományozták a Nobel-békedíjat, jelzi: a Kína-ellenes ideológiai háborúnak még messze nincs vége” – zárja jegyzetét a Global Times.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik