Nagyvilág

Kimentették az első bányászokat

Sikerrel menekítettek ki több, 600 méteres mélységben rekedt chilei bányászt; az első közülük hajnalban érkezett a felszínre - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A "történelmi" mentési akció nem sokkal éjfél előtt vette kezdetét és 9 órára már négyen kiszabadultak.

A CNN szerint a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalos 69 nap raboskodás után, viszontagságok nélkül, elsőként jutott a felszínre a 400 kilós és 4 méter hosszú, cső alakú mentőkapszulában. Egy órás útja során arról is be kellett számolnia, hogy mit tapasztal az emelkedés közben, ugyanis ez kulcsfontosságú volt a többiek kiszabadítása szempontjából.

Kimentették az első bányászokat 1

Képgalériánkból megtudhatják mi történik a bányászokkal

Az első akció 2 órás késéssel kezdődött, amit Laurence Golborne bányaügyi miniszter azzal magyarázott, hogy némi módosításokat kellett végrehajtani a mentőkapszula kommunikációs rendszerén.

Egyes források szerint az is közrejátszott, hogy kétszer kellett leengedni az üres kabint, mert az ajtaja az akna falába ütközött és kisebb károk keletkeztek azon a részén, ami nem volt acélcsövekkel kibélelve. A mentési munkálatokat vezető Andres Sougarret főmérnök ezt annyiban megerősítette, hogy a kapszula ajtaja behorpadt, és ezért ki kellett kalapálni.

Kimentették az első bányászokat 1

Amint ezzel elkészültek, segítőnek küldték a mélybe a mentőcsoport egyik tagját és megkezdték a második bányász mentését is. A felszínről érkező Manuel González a Codelcot lent hatalmas üdvrivalgással fogadták, később pedig a haditengerészet egyik orvosát is.
Leengedik az első mentőst

Hasonlóan nagy volt az öröm a földön, ahol az első szabadulót a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is fogadta. Pinera azt is kijelentette, hogy soha nem látott még fiút így örülni az édesapjának.

Így készültek a mentésre

A BBC helyszíni tudósítója pedig azt mesélte, hogy a másodikként érkező Mario Sepulveda is tökéletes szellemi és fizikai állapotban jelent meg, és még arra is jutott ereje, hogy viccelődjön, illetve dalra buzdítsa a mentőcsoportot. Ráadásul felhozott magával egy zsák ajándéknak szánt követ.

A megérkezés után mindenkit villámgyorsan megvizsgálnak az orvosok, majd rövid időre találkozhatnak szeretteikkel. Ezután helikopterrel kórházi kivizsgálásra szállítják őket.

Kimentették az első bányászokat 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik