Nagyvilág

Chilén a világ szeme

Az egész világ Chilére figyel, amint 69 nap fogság után ma hajnalban elkezdték a bányászok felszínre hozatalát. Kövesse az fn.hu-n az emberiség történelmében példátlan mentési akciót.


21:50 Estére minden bányász otthon lehet

Chilei idő szerint a nap végére felszínre kerülhet mind a 33 vájár, akik immár 69. napja egy beomlott chilei bánya foglyai – közölte szerda délután Laurence Golborne bányászati miniszter. Már 21 embert mentettek ki.

18:40 A bányászok fele szabad

A chilei San José bányában rekedt 33 vájár felét már sikeresen felszínre hozták. A tizenhetedik kimentett bányászt 13 órával az elsőként felszínre hozott társa után hozta fel a speciális mentőkabin. Omar Reygadas 56 éves, s hat gyereke van. Három évtizede dolgozik különböző bányákban. A mentőakció eddig zökkenőmentesen, a tervek szerint zajlik.

16:57 “Mostmár élvezheted az életet”

Újabb bányászt húztak ki a mentőkapszulában, ő a tizennegyedik a sorban. Víctor Zamora Buguenonak egy földrengés elpusztította az előző munkahelyét, ezért érkezett a bányához, de nem kellett volna lent tartókodnia a balesetkor, mert járművezető volt. Bugueno kezet fogott a chilei elnökkel, aki annyit mondott neki: “Mostantól jó életed lesz a feleségeddel.”

16: 33 A vártnál gyorsabban haladnak

A chilei elnök, Sebastian Pinera úgy véli, hogy ha minden rendben megy és nem merülnek fel váratlan problémák, akkor akár 7-8 órán belül befejeződhet a mentés. Negyven percenkét fel tudunk hozni egy embert, a vártnál gyorsabban haladunk – jelentette ki.

16:19 A tizenharmadik bányász is megérkezett

A 27 éves Carlos Barrios még csak 20 hónapja kezdte a bányászatot. A kapszulából kilépve családja várta, köztük ötéves kisfia. A focirajongó és aktív játékos Carlost társaihoz hasonlóan rögtön kórházba szállították.

15: 31 “Készítsenek fotót, kérem”

A tizenkettedikként szabaduló Edison Peña minden nap 10 km-t futott a rendelkezésre álló helyen. Kedven előadójának, Elvis Presleynek a számait hallgatta a mélyésgben. Felérve annyit mondott: “Köszönjük Istennek, hogy életben vagyunk!”
Megölelte feleségét és arra kérte a riportereket, hogy készítsenek róla fotót.
Mario Sepulveda ünnepel szabadulása után, másodikként érkezett a felszínre

Mario Sepulveda ünnepel szabadulása után, másodikként érkezett a felszínre

14: 50 A tizenegyedik a “zenész”

A tizenegyedik bányász Jorge Galleguillos, akit csak “zenészként” emlegetnek. Jorge gitárt kért a mentőalakulatoktól, amikor megtalálták őket, de mivel a hangszer leeresztéséhez nem volt elég széles az akna, lemezeket és lejátszót küldtek neki.

14:40

Evo Morales bolíviai elnök megérkezett a helyszínre

14: 35: A tizedik bányász is megérkezett

A tizedik bányász, Alex Vega is megérkezett a felszínre. A 31 éves férfi magas vérnyomással küzd és valószínűleg kórházi ápolásra szorul. Vega a győzelem jelét mutatta, amint kiszállt a kapszulából és keresztet vetett. Felesége kamerára vette férje szabadulásáz és megtiltotta neki, hogy valaha is újra bányában dolgozzon.

14:30 Másodpercenként 1 métert tesz meg kabin

Számos tévécsatorna világszerte élőben közvetíti a mentési folyamatot. Az akció eddig teljes sikerrel, zökkenőmentesen zajlott, ezért a mentés vezetői szinte szabad kezet adtak a média munkatársainak az esemény megörökítésére. Eredetileg egy hatalmas chilei zászlóval akarták eltakarni a kamerák elől a furatot, amelyen keresztül a mentőkabin közlekedik, de végül eltávolították a lobogót. “Ez a mentőakció olyan csodálatosan alakul, olyan megindító, hogy nincs okunk arra, hogy elrejtsük a világ elől – jelentette ki ragyogó arccal Sebastian Pinera chilei elnök az első bányász, Florencio Ávalos sikeres szabadulása után tartott sajtótájékoztatóján.

A chilei nemzeti lobogót idéző fehér, kék és piros színre festett mentőkapszulát spanyolul Fénix 2 névre keresztelték a hamvaiból feltámadó mitikus madár után. A kabin másodpercenként átlagosan egy métert tesz meg, de szükség esetén – ha úgy ítélik meg, hogy a benne tartózkodó bányászt mielőbb felszínre kell hozni – az eszközt fel tudják gyorsítani három méter másodpercenkénti sebességre – közölte Jaime Manalich egészségügyi miniszter.

13:52 A kilencedik a legidősebb

Kilencedikként szabadították ki a csapat legidősebb tagját, a 63 éves Mario Gomezt, aki – miután kilépett a kabinból – hálája és megkönnyebbülése kifejezéseként egy chilei zászlót szorongatva térdre rogyott. Gomez, aki 12 éves kora óta bányában dolgozik, a vájárok körében gyakori tüdőbetegségben, szilikózisban szenved. A sorban utána következő bányászok is valamilyen egészségügyi problémával – magas vérnyomással, cukorbetegséggel, bőrproblémákkal – küzdenek.

12:32 “Azt szeretném, ha továbbra is úgy kezelnétek, mint egy bányászt”

Amíg lent voltam, az Isten és az Ördög harcot vívott egymással, a végén Isten győzőtt – nyilatkozta Maria Sepulveda a chilei tévének, hozzátéve, hogy a bányászok munkakörülményeit javítani kell, a történtek után semmi nem maradhat a régiben.

“Azt szeretném, ha úgy kezelnétek, ami vagyok – csak egy bányász. Folytatni fogom a munkát, mert ez az életem” – mondta a sötét szemüveget viselő férfi. “Nagyon sokáig szeretnék élni, hogy minél több időt tölthessek a családommal” – tette hozzá arra utalva, hogy egy második esélyt kapott az élettől. A bányász beszédét a BBC közvetítette.

12:18 Már nyolcan vannak fent

Hamar felért a nyolcadik bányász, aki miután megölelte a körülötte állókat, lefeküdt egy hordágyra, és mutató- és középső ujját egyszerre feltartva fejezi ki örömét. Claudio Lagost csak “dohányosként” emlegették, mert cigarettát kért a mentőcsoporttól, amikor két hónapja árjuk találtak. Maga a bányaügyi miniszter válaszolt neki, és nikotintapaszokat ajánlott, de Lagos ragaszkodott a cigihez.

11:50: Megérkezett a hatodik és hetedik bányász

Osman Araya hatodikként érkezett a felszínre, először kezet fogott a metőalakulatok vezetőivel, majd feleségéhez lépett. A négy gyermekes Araya csak néhány percet töltött rokonaival, mert rögtön az orvosokhoz vitték.
A chileiek is aggódnak, akárcsak a hozzátartozók

A chileiek is aggódnak, akárcsak a hozzátartozók

Jose Ojeda hetedikként érkezett a felszínre. Ő volt az, aki papírcetlin tudatta a világgal, hogy életben vannak mind a 33-an 17 nappal azt kvöetően, hogy augusztus 5-én rájuk omlott a bánya. Ojeda a chilei zászlót lobogtatta, elsőként mostohalányához lépett oda, akit könnyekkel küszködve átölelt.

11:18: Nagy nyomás nehezedik a kiszabadultakra

Brandon Fisher, a mentési munkálatok dandárját, a mentőalagút fúrását végző Center Rock vállalat elnöke úgy nyilatkozott, hogy erősen kételkedik abban, hogy a bányászok barátsága kibírná a médiafigyelem és persze az így szerephez jutó pénz miatti nyomást, amelyet sokszor a családon belüli kapcsolatok is megsínylenek. A problémát illetően rendelkezik már némi tapasztalattal: a cég 2002-ben egy pennsylvaniai bányakatasztrófa mentési munkálataiban vett részt, és felszínre hozott kilenc férfit, akiket tévékamerák hada fogadott megmenekülésük pillanatában. Az intenzív médiaérdeklődés után azonban egyes esetekben a családi és baráti kapcsolatok nem bírták a nyomást.
Carlos Mamani Soliz bolíviai bányász letérdel, hogy köszönetet mondjon az anyaföldnek, miután a felszínre érkezett a tárnából

Carlos Mamani Soliz bolíviai bányász letérdel, hogy köszönetet mondjon az anyaföldnek, miután a felszínre érkezett a tárnából KÉPGALÉRIA!

10:45: Pszichológusok foglalkoznak velük

A chilei kormány megígérte, hogy legalább hat hónapon keresztül pszichológiai segítséget biztosítanak a 33 bányásznak. Jaime Manalich egészségügyi miniszter szerint a vájárok közötti egység, a kialakult fegyelmezett csapatmunka nagy segítséget jelent majd az új kihívások kezelésében, és a legtöbb hozzátartozó is azt reméli, hogy a 33-ak a föld mélyén együtt átélt ijesztő pillanatok és hosszú órák után a jövőben igazi támaszt nyújthatnak majd egymásnak.

10:38: Nem lesznek anyagi gondjaik

Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a többhetes föld alatti fogság után a külvilágba visszatérő bányászoknál, akiket valóságos “sztárként”, hősként ünnepelnek. Anyagi gondjaik várhatóan nem lesznek, hiszen filmesek és könyvírók hada akar pénzt csinálni történetükből. A magyar származású chilei bányatulajdonos, Leonardo Farkas a 33 bányász családjainak egy-egy 10 ezer dollár értékű csekket ajánlott fel az ágazat nevében, ezenfelül pedig létrehozott egy alapot a bajba jutott vájárok megsegítésére. További bevétellel kecsegtet az a 10 millió dolláros kártérítési per is, amelyet 27 érintett család indított a San José-i bánya tulajdonosai ellen.

10:35: Megérkezett az ötödik bányász

Megérkezett a felszínre az ötödik bányász, aki a mélyben rekedtek között a legfiatalabb, 19 éves. Jimmy Sáncheznek éppen néhány héttel a tárnaomlás előtt született meg az első gyermeke.

10:10: Moralest is a helyszínre várják

A hatóságok szerint minden órában egy-egy újabb bányászt hozhatnak fel. A nap folyamán Evo Morales bolíviai elnök is a helyszínre érkezik, hogy találkozzon a 33 bányász közül az egyetlen bolíviai állampolgárral, Carlos Mamanival.

9:30 Eldöntötték, ki legyen az utolsó

A hatóságok remélik, hogy ezt követően felgyorsulhat a mentés, ami másfél-két napot vehet igénybe. Eldöntötték, hogy Luis Urzua csoportvezető lesz az utolsó, akit felhoznak. Urzua bebizonyította, hogy valódi vezető egyéniség, mert nagy szerepe volt abban, hogy a bányászok megőrizzék lélekjelenlétüket az alatt a 17 nap alatt, amíg nem volt kapcsolatuk a külvilággal.
Florencio Ávalos chilei bányászt (b) megöleli Sebastian Pinera chilei elnök (MTI/EPA)

Florencio Ávalos chilei bányászt megöleli Sebastian Pinera chilei elnök KÉPGALÉRIA!(MTI/EPA)

9:00 Történelmi esemény

Az emberiség történetében egyedülállónak nevezte a chilei bányában zajló mentési akciót az ország elnöke, Sebastian Pinera, aki szerint a mentés felér egy csodával.

“A mélyben rekedt bányászok esete – a februári földrengéshez hasonlóan – megmutatta, hogy ha Chile összefog, hatalmas dolgokat képes véghez vinni” – mondta az államfő, aki megjelent a San José-i bányánál a felszínre érkező bányászok fogadására.
Közben kitörő örömmel fogadták a rokonok és barátok a harmadik és a negyedik bányászt is, akiket sikeresen felhoztak a mélyből a speciális mentőkabinban.

A negyedik kimentett bányász, Carlos Mamani a mélyben rekedt vájárok között az egyetlen bolíviai állampolgár.

Chilén a világ szeme 5 Képgalériánkból kiderül, mi zajlik a helyszínen!

7:00 A második is a felszínre ért

A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda Espina villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos után egy órával már ő is – minden nehézség nélkül a felszínen volt. Espina – miután megölelte feleségét – emlékül kődarabokat adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek.

A BBC helyszíni tudósítója pedig azt mesélte, hogy a másodikként érkező Mario Sepulveda is tökéletes szellemi és fizikai állapotban jelent meg, és még arra is jutott ereje, hogy viccelődjön, illetve dalra buzdítsa a mentőcsoportot.

5:30 Kimentették az első bányászt

Sikerrel kimenekítettek az első bányászt, a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalosat, ki 600 méteres mélységben rekedt a Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és aranybányájában, egy augusztus 5-én történt omlás miatt. A katasztrófa következtében 33 bányász várt 69 napot arra, hogy a Phoenix mentőkapszula leérkezzen hozzájuk.

Nagy volt az öröm a földön, ahol az első szabadulót a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is fogadta. Pinera azt is kijelentette, hogy soha nem látott még fiút így örülni az édesapjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik