Nagyvilág

Ma kijöhetnek a chilei bányászok

A szerdai időpontot előrehozva, már kedden megkezdődhet a több mint 600 méteres mélységben a föld alatt rekedt bányászok kimentése.

Bár a korábbi értesülések közép-európai idő szerint szerda hajnali kezdésről szóltak, chilei források az időpont megváltoztatására következtettek abból az üzenetből, amelyet a mentési munkálatok koordinátora, Andre Sougarret helyi idő szerint hétfő este küldött. Az üzenet pedig arról szólt, hogy az augusztus 5-én történt bányaomlás óta a föld mélyén rekedt 33 bányász hétfőről keddre virradóan az utolsó éjszakát tölti együtt a pontosan 622 méteres mélységben lévő menedékhelyen.

Fotó: MTI/EPA

Fotó: MTI/EPA

A hírek szerint a mentés utolsó és hatalmas izgalommal várt szakaszának előbbre hozatalát sürgette a bányászokkal foglalkozó vezető pszichológus is. Alberto Iturra azt javasolta, hogy kezdjék korábban a felszínre hozatalt, és mindezt azzal indokolta, hogy a bányászokat mielőbb és a lehető legkedvezőbb időjárási feltételek közepette kell helikopterekkel eljuttatni a közelben fekvő Copiapo városának kórházába.

A mélyben rekedt bányászok kimentésének esetleges felgyorsítását hivatalosan azonban nem erősítették meg, az ország bányaügyi minisztere, Laurence Golborne pedig legutolsó nyilatkozatában a szerdai kezdetet említette. Mindenesetre Chile – sőt hírügynökségi értékelések szerint a külvilág is – a “harminchármak” felszínre hozatalának lázában él, maguk a bányászok pedig már meg is tervezték a több mint két hónapos rabság után a föld felszínén töltendő első napjaikat. Erre utal, hogy még “odalentről” közös nyilatkozatban fordultak az újságírókhoz, türelmet és megértést kérve. Azzal a kéréssel fordultak ugyanis a sajtó képviselőihez, hogy az első napokban az interjúkérésekkel ne háborgassák őket, ezeket a napokat ugyanis családjuk körében kívánják eltölteni. Leszögezték ugyanakkor, hogy ezt követően készen állnak a bel- és külföldi újságírók kérdéseinek megválaszolására. A bányászok egyébként többé-kevésbé felkészültek a sajtó képviselőinek rohamára, egy vezető chilei újságíró vezényletével úgynevezett interjútréningen vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik