Nagyvilág

Megmentői véletlenül megölték a túszt

Valószínűleg a kiszabadítására érkező amerikai alakulat végzett véletlenül a hétvégén egy brit tússzal, akit Afganisztánban raboltak el - mondta hétfőn Londonban a brit kormányfő.

A 36 éves Linda Norgrove-ot, aki afganisztáni segélyprogramokban vett részt, három afgán kollégájával együtt szeptember 26-án rabolták el ismeretlen fegyveresek Kunár tartományban. A három afgánt később elengedték, a brit nőt viszont az északkeleti országrészbe vitték.

A hétvégén az amerikai hadsereg egy 150 fős kommandós egysége – amelynek hírszerzési értesülései voltak a brit fogoly hollétéről – rajtaütéssel próbálta kiszabadítani a skót túszt, ám az akció közben Linda Norgrove meghalt. Az első hírek arról szóltak, hogy a túszt az egyik emberrabló ölte meg robbanóövével, amikor meglátta a közeledő amerikaiakat. Az ügyet nagy terjedelemben tárgyaló hétfői brit lapok is tényszerűen ezt az értesülést közölték.

David Cameron brit miniszterelnök azonban a Downing Street-i kormányfői hivatalban tartott hétfői nemzetközi sajtóértekezletén kijelentette: az akció időközben ismertté vált részletei azt valószínűsítik, hogy Linda Norgrove-ot egy amerikai katona által használt kézigránát ölhette meg. Cameron hozzátette ugyanakkor, hogy ezt hivatalosan még nem lehet megerősíteni. Az amerikai és a brit katonai hatóságok együtt vizsgálják a történteket – tette hozzá.

Londoni sajtóértesülések szerint az amerikai rajtaütéshez Cameron és William Hague brit külügyminiszter hozzájárulását adta a rendelkezésre álló hírszerzési értesülések alapján. A brit lapok mindazonáltal úgy tudják, hogy a túszejtőkkel tárgyaló helyi közösségi vezetők az akció előtt türelemre intették az amerikai parancsnokokat, mivel láttak reményt arra, hogy békés úton elérik a brit nő szabadon bocsátását.

Hétfői sajtóértekezletén azonban a jól láthatóan megrendült Cameron azt mondta, hogy Linda Norgrove élete elrablása óta folyamatosan “súlyos veszélyben” volt, ezért döntöttek a szabadító akció megkísérlése mellett. David Petraeus, az afganisztáni amerikai és NATO-erők parancsnoka – közölték Kabulban röviddel Cameron sajtóértekezlete után – vizsgálatot rendelt el a haláleset tisztázására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik