Nagyvilág

Kínai sajtó: a Nyugat tart Kína felemelkedésétől

A Nyugat nem tudja elviselni Kína felemelkedésének gondolatát - írták a hétfői kínai lapok azzal kapcsolatban, hogy Liu Hsziao-po ismert kínai ellenzéki nyerte el az idei Nobel-békedíjat.

Az állami ellenőrzésű médiumokban megjelent vélemények szerint a díj odaítélése azt mutatja, hogy a Nyugat tart Kína egyre növekvő gazdagságától és hatalmától. “A másképpen gondolkodó Liu Hsziao-po kitüntetésével egyszerűen az előítéletüket fejezték ki, a döntés mögött a kínai felemelkedéstől, a kínai modelltől való rettegés húzódik” – írta az angol nyelvű Global Times. A lap úgy véli, ha teljesítenék Liu követeléseit a többpártrendszerre vonatkozóan, “Kína az egykori Szovjetunió vagy Jugoszlávia sorsára jutna, és rövid időn belül összeomlana”.

A pekingi kormány legfőbb angol nyelvű szócsövének tekinthető China Daily kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Liu kitüntetése “a Kína megfékezését célzó titkos terv része” volt, és azzal beavatkoztak a kínai belügyekbe. “Egyesek talán arra számítanak, hogy egy ilyen díj belső változásokat indíthat el Kínában. Valójában azonban kevés hatása lehet azon kívül, hogy rávilágít a Nyugat és Kína között húzódó mély ideológiai szakadékra” – olvasható az újságban.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet szerint a kínai állambiztonsági hatóságok megtiltották Liu Hsziao-po feleségének, Liu Hsziának, hogy kapcsolatba lépjen a barátaival vagy a sajtóval. Pekingi otthonát csak rendőrautó kíséretében hagyhatja el.

Liu volt a demokráciát követelő kiáltvány egyik szerzője, emiatt ítélték tavaly decemberben államellenes felforgatás címén 11 év börtönre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik