Nagyvilág

A görögök támogatják a kormányukat

A rendkívül szigorú takarékossági intézkedések és az adóemelések ellenére a görög lakosság a Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök vezette kormány mögött áll. Ez tűnt ki abból a közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit helyi idő szerint vasárnap este hozták nyilvánosságra.

A felmérés szerint a kormányzó szocialistákat a lakosság 42,5 százaléka támogatja, míg az ellenzéki konzervatívok támogatottsága 28 százalékos.

A gazdaság jövőjét a görögök többsége borúlátóan ítélte meg. Minden második állampolgár annak a nézetnek adott hangot, hogy az ország gazdasági, illetve pénzügyi helyzete tovább rosszabbodik. A megkérdezettek háromnegyede vallotta azt, hogy a válságot már most erősen érzi pénztárcáján, és minden korábbinál takarékoskodóbbá vált.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap idén májusban 110 milliárd eurós rendkívüli hitellel segítette ki az államcsőd szélére jutott Görögországot. Ellentételként a költségvetés szanálása érdekében drasztikus takarékossági intézkedéseket követeltek Athéntől.

Az elhúzódó recesszió ellenére a görög kormány az elmúlt időszakban arról számolt be, hogy a költségvetés szanálása terén előrelépés történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik