Nagyvilág

Életfogytiglant kapott a diákot lelövő rendőr

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek hétfőn egy görög rendőrt, aki 2008-ban lelőtt Athénban egy tizenévest. Az incidens széleskörű zavargásokhoz vezetett az egész országban.

Epaminondasz Korkoneaszt szándékos emberölés miatt 4-3 arányban találta bűnösnek a görög esküdtszék egy 15 éves diák lelövéséért 2008. december 6-án. Társát, Vaszilisz Szaraliotiszt bűnrészesség vádjával 10 évi börtönbüntetésre ítélték. Egyik ítélet sem jogerős.

A 2008. december 10-i archív képen Epaminondasz KORKONEASZ görög rendőrt elvezetik athéni tárgyalásáról (fotó: MTI/EPA)

A 2008. december 10-i archív képen Epaminondasz Korkoneasz görög rendőrt elvezetik athéni tárgyalásáról (fotó: MTI/EPA)

A diák megölése óriási felháborodást váltott ki országszerte, a két hétig tartó zavargásokban hatalmas pusztítást végeztek a rendőrségi brutalitás ellen tüntetők. A görög anarchisták támadásai elsősorban a rendőrséget és a kormányszerveket célozták, autókat és épületeket gyújtottak fel, ablakokat zúztak be, üzleteket fosztottak ki.

Ha kisebb mértékben is, de a gyilkosság tavaly decemberi évfordulóján is voltak zavargások. Korkoneasz azt állította, hogy a kérdéses éjszakán a járőrözés során a fiatalokkal támadt összetűzésben ő csak figyelmeztető lövést adott le, és a töltény megpattant. Az esküdtszékben azonban kisebbségben maradtak azok, akik enyhébb büntetést róttak volna ki nem szándékos emberölésért.

A tárgyalást biztonsági okokból Amfisszában tartották, Athéntól mintegy 200 kilométerre, attól tartva, hogy a per újabb zavargásokat gerjesztene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik