Nagyvilág

Bányaszerencsétlenség Kínában

Újabb bányaszerencsétlenség történt Kínában, ezúttal azonban nem elsősorban a szerencsétlenül járt bányászok, hanem a mentésükre sietett személyek, köztük családtagok vesztették életüket.

Az Új Kína hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a közép-kínai Hunan tartományban egy bányamentési akció során kilenc ember fulladt meg. Az eset még pénteken történt egy helyi ólom-, illetve cinkbányában, ahol két bányász egy aknából oxigénhiány miatt nem tudott a felszínre jutni. Több bányász, illetve néhány családtag igyekezett segíteni rajtuk, nyolcan közülük azonban megfulladtak. A kilencedik áldozat az egyik szerencsétlenül járt bányász volt, míg társát kórházba szállították.

Az ázsiai országban szinte mindennaposak a bányaszerencsétlenségek, a kínai bányák a legveszélyesebbek a világon. Szakértők szerint a helyi hatóságok mindenekelőtt pénzügyi okok miatt a legalapvetőbb biztonsági előírásokat sem tartják be.

Hivatalos adatok szerint az elmúlt évben 2600 ember vesztette életét Kínában bányaszerencsétlenség következtében. A tényleges áldozatok száma az idézett szakértők szerint ennél jóval magasabb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik