Nagyvilág

Költői kérdések Putyin születésnapjára

A kényelmetlen kérdések nem az alfahímként tetszelgő sztárnak, hanem Oroszország első emberének szólnak.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő 58. születésnapjára szexi fotókkal díszített naptárt készítettek a tekintélyes moszkvai Lomonoszov Egyetem újságírószakos diákjai. A kihívó kalendáriumra gyorsan megérkezett a csipkefehérneműs lányok hallgatótársainak válasza: az interneten közzétettek egy ellennaptárt, amelyen fekete ruhába öltözött, ragasztószalaggal betapasztott szájú tanulók kérdezik a miniszterelnököt: Ki ölte meg Anna Politkovszkaját? Mikor szabadul Hodorkovszkij? Hová lett a szabad gyülekezés joga?

A fotókon szereplő hat lány teljes nevét vállalva szegezte a kormányfőnek a kérdéseket. Jekatyerina Uljanova, a szeptember-októberi szépség Anna Politkovszkaja oknyomozó újságíró gyilkosa után tudakozódik. Politkovszkaját négy évvel ezelőtt, Putyin születésnapján lőtték agyon.

A január-februári leányzót Mihail Hodorkovszkij sorsa érdekli. Az olajmágnást állítólag valójában azért zárták börtönbe, mert bírálta Oroszország első emberét.

A július-június oldalon pózoló Maria Ciriurszkaja a gyülekezési jogot kéri számon. A hatóságok rendszerint könyörtelenül feloszlatják az ellenzék tüntetéseit.

A többiek arra kíváncsiak, hogy “miként érinti az infláció a kenőpénzeket”, vagy hogy “mikor várható a következő merénylet”. A legendásan korrupt ország kaukázusi politikája táptalaja a lázadók támadásainak.

Bírálói azt vetik Putyin szemére, hogy személyi kultuszt próbál kiépíteni Oroszországban. Erre az őt éltető dalok és a róla elnevezett vodka csak egy-egy példa. Az orosz politika kovácsa maga is szívesen tetszeleg az alfa hím képében, és rajongói több fényképen láthatták már csupasz felsőtesttel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik