Külföld

Odaítélik a Nobel-békedíjat

admin
admin

2010. 10. 08. 07:13

Oslóban pénteken bejelentik, ki kapja az idei Nobel-békedíjat. Az előzetes latolgatásokban a bebörtönzött Liu Hsziao-po kínai ellenzéki, másként gondolkodó, Szimi Szamar afgán emberijog-védő és Helmut Kohl volt német kancellár nevét emlegetik.

Az idei Nobel-békedíjra összesen 237 jelölt van. Liu Hsziao-po mellett állt ki mások között Václav Havel volt cseh elnök és egy Nobel-békedíjas, a dalai láma. Az államellenes felforgatás vádjával 11 éves szabadságvesztésre ítélt kínai ellenzékit tartja az idei Nobel-békedíj legesélyesebb várományosának a világ egyik vezető fogadóirodája, a PaddyPower.com is.

A 80 éves Helmut Kohlt már több éve javasolják Nobel-békedíjra a hidegháború békés lezárásában és Németország újraegyesülésében játszott szerepéért. A díj utolsó német kitüntetettje 1971-ben Kohl egyik kancellár-elődje, Willy Brandt volt. Brandtnak a kelet-európai szomszédokkal szemben képviselt megbékélési politikájáért ítélte a díjat a norvég Nobel-bizottság.

Tavaly – nagy megrökönyödésre – Barack Obama amerikai elnököt találták érdemesnek a 10 millió svéd koronával (1,1 millió euró) járó díjra, holott akkor még csak egy éve volt hivatalban. Kiválasztását azzal indokolták, hogy “új nemzetközi légkört teremtett”. A döntést akkoriban erősen vitatták; maga Obama is úgy vélte, hogy tulajdonképpen még nem szolgált rá a díjra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.