Nagyvilág

Odaítélik a Nobel-békedíjat

Oslóban pénteken bejelentik, ki kapja az idei Nobel-békedíjat. Az előzetes latolgatásokban a bebörtönzött Liu Hsziao-po kínai ellenzéki, másként gondolkodó, Szimi Szamar afgán emberijog-védő és Helmut Kohl volt német kancellár nevét emlegetik.

Az idei Nobel-békedíjra összesen 237 jelölt van. Liu Hsziao-po mellett állt ki mások között Václav Havel volt cseh elnök és egy Nobel-békedíjas, a dalai láma. Az államellenes felforgatás vádjával 11 éves szabadságvesztésre ítélt kínai ellenzékit tartja az idei Nobel-békedíj legesélyesebb várományosának a világ egyik vezető fogadóirodája, a PaddyPower.com is.

A 80 éves Helmut Kohlt már több éve javasolják Nobel-békedíjra a hidegháború békés lezárásában és Németország újraegyesülésében játszott szerepéért. A díj utolsó német kitüntetettje 1971-ben Kohl egyik kancellár-elődje, Willy Brandt volt. Brandtnak a kelet-európai szomszédokkal szemben képviselt megbékélési politikájáért ítélte a díjat a norvég Nobel-bizottság.

Tavaly – nagy megrökönyödésre – Barack Obama amerikai elnököt találták érdemesnek a 10 millió svéd koronával (1,1 millió euró) járó díjra, holott akkor még csak egy éve volt hivatalban. Kiválasztását azzal indokolták, hogy “új nemzetközi légkört teremtett”. A döntést akkoriban erősen vitatták; maga Obama is úgy vélte, hogy tulajdonképpen még nem szolgált rá a díjra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik